Gatukrigarna

Lördagens Reclaim the Streets i lyxområdet Västra Hamnen i Malmö blev lugnare än förväntat.
350 demonstranter festade i ett par timmar, bevakade av kravallpolis, men utan några våldsamheter. Mindre oroligheter utbröt dock efter festen, då en grupp demonstranter på väg hem stötte samman med polisen. Ingen lär ha kommit till allvarlig skada.
Det allvarliga som skedde Malmö denna helg var i stället att det bildades ett medborgargarde. En av de boende i Västra Hamnen trummade ihop ett 60-tal personer som skulle hjälpa polisen hålla ordning och skydda sin egendom.
”I ett samhälle där folk kan kasta sten mot ordningsmakten utan att riskera livhanken har demokratin gått förlorad …Skulle polisen skjuta tillbaks skulle det bli ett jävla liv… Friheten har gått för långt” förklarade den självutnämnde extrakonstapeln sin inställning.

Detta initiativ får nu viss uppbackning i den skånska pressen. Försiktigt i liberala Sydsvenskan, som menar att medborgargarden aldrig kan accepteras, men att det går ”att förstå inställningen hos de boende”. Och att det – på något bakvänt vis – skulle vara reclaimarna som hotar demonstrationsrätten därför att ”medborgare i skottlinjen för fientligt inställda demonstrationståg kan börja reagera mot mötes- och yttrandefriheten.”
Stödet är betydligt mer öppet och rått i centerpartistiska Skånska Dagbladet, där den politiske redaktören Lars J Ericsson gillande skriver om hur ”folket … markerade att de fått nog, övernog”, och att det ”var tur för Reclaimarna att polisen ställde sig i vägen som barnvakter annars hade vuxenvärlden satt dem på plats, även om det krävts lite smisk.”

Skjuta skarpt på stenkastande ungdomar?
Låta medborgargarden smiska upp demonstranter som använder sin grundlagsskyddade rätt att protestera mot bostadsbrist och ojämlikhet?
är det gatukrig de vill ha?
Det är inte reclaimarna som behöver en lektion i demokrati.

Publicerad i Aftonbladet

Skribent: Petter Larsson