Vem står för fiolerna?

Lätta tankar som har lättat ankar. Så hette en av kåsören Cellos julböcker. Cello skrev kåserier i gamla Stockholms-Tidningen och förnöjde sina läsare med vitsiga samman-ställningar av ord.
Och även en orm lockas ibland att fly till tankar som är både lätta och spridda. Efter EU-valet har lojala socialdemokrater, bland vilka Röde Orm är en, tvingats pressa sina hjärnor till ekvilibristiska krumsprång för att förstå framgången i neder-laget. Och då kan det vara skönt att plocka lite osystematiskt i notiskorgen och inte behöva ägna notiserna längre tid än det tar att bläddra igenom dem.

Danderyd utnämns för andra året i rad till den bästa
kommunen i landet att bo i, enligt en ranking som tidskriften Fokus gjort. Alla möjliga faktorer vägs samman, högutbildade ger plus, lågutbildade drar ner, självmord och skilsmässor kan kompenseras med förmögenhet och soliditet. Rankingen ger dock skäl till en fråga som inte ställs i redovisningen: tror ni någon enda människa skulle vilja bo i Danderyd om inte Stockholm funnes? Nog vore väl livet i Vellinge outhärdligt utan Malmö?

Gymnasiet håller på att göras om igen. Flera program
försvinner och det är väl bra. Strutsgymnasiet i östra Ljungby kom visst aldrig till, kanske inte heller dansbandsvarianten
i Dalarna. Friskolorna har liksom många kommuner lockat med fantasifulla utbildningar, som mera syftat till att göra huvudmannen berömd än eleverna kunniga. Nu ska skolministern se till att den gamla yrkesskolan kommer till heders igen. Bra så, tänker jag, men måste ändå ställa en fråga. Det är väl inte bara gammaldags hederliga arbetaryrken som kommer att finnas? När samme skolminister vill lägga ned sådant som medieprogrammen ska man komma ihåg att just de programmen representerar de framtidsyrken som så entusiastiskt haussas idag, inte minst av skolministerns entreprenöriella kollega näringsministern. Ska den nygamla yrkesskolan lämna alla framtidsyrken till privata utbildningsinstitut?
Man ska inte måla fan på väggen, men nog ska man se upp för en yrkesskola riktad till dem som ska jobba helger på hembygdsgårdarna med att tillverka prylar för försäljning på julmarknaderna.

Fildelningen fortsätter att locka till debatt. Kultur är mer träligt. Ingen av de nya och nygamla EU-parlamentarikerna vill ägna sig åt kulturfrågor, berättar Svenska Dagbladet, som i samma artikel låter Marit Paulsen avslöja att hon inte vet allt, även om hon alltid ger sken av att göra det. Hon uttalar sig lätt magistralt om fildelning. Biblioteken är en allvarlig inskränkning av upphovsrätten.
När vi blir upprörda över fildelandet, ska vi tänka på hur upprörda vi hade blivit om
någon sagt att vi skulle stänga biblioteken i upphovsrättens namn. Låt oss nu beakta att Internet är den unga generationens bibliotek, mitt också, och fråga oss vad vi gör nu, säger Marit Paulsen. Hon har aldrig hört talas om biblioteksersättningen, som tillkom just för att säkra författarnas upphovsrätt. Biblioteksersättningen betalas med skattemedel. Ska Marit Paulsen och Piratpartiets Christian Engström gå i bräschen för att förmå
Europas skattebetalare att samfällt betala för ungdomars obegränsade nedladdning av musik från nätet?

Ormen, som är på tillfälligt besök i Stockholm, noterar att denna stad lanseras som ”Den nya världsstaden”. Det sker med hjälp av Volvo Ocean Race, en segelbåtstävling som anses medverka till ökad försäljning av bilar. Kanske hoppas man att sjösjuka och spyor ska få seglarna att byta färdmedel. Som de flesta kommersiella jippon är även detta bidragsberoende. Stockholms stad ställer femtio miljoner till förfogande, detta utan att det kostar skattebetalarna ett öre, något som det moderata borgarrådet Ulla Hamilton meddelar.
Det är nämligen Stockholms Hamnar som står för fiolerna.
Då ska man veta att Stockholms Hamnar är ett av Stockholms stad helägt bolag. Det är med andra ord aktieägarna, inte skattebetalarna som skänker femtio miljoner till Volvo.
Kruxet är ju bara att aktie-ägarna och skattebetalarna är samma personer.

Skribent: Röde orm