Skramla mot flaggviftarna…

KORT SAGT. Att nationaldagen skulle förvandlas till nazistiska och högerradikala gruppers högtidsstund kunde man räknat ut med lillfingret, när den i ett feltänkt försök att hetsa fram något slags nationell anda i globaliseringens tid gjordes till helgdag för några år sedan.
Men i år känner Sverigedemokraternas förbundscentral inte till några planerade nationaldagsfiranden alls, i alla fall inte offentliga.
Och den nazistiska Folkets Marsch i Stockholm har ställts in, på grund av splittring inom rörelsen. Kanske också, men det är bara en hypotes, på grund av det motstånd man mött.
Istället planeras någon form av nazifest i Stockholmsområdet och i Skellefteå och på hemlig plats i östergötland kommer nazistiska manifestationer att hållas.
Där det sker finns i alla fall en vettig anledning att gå ut på gatorna denna dag: för att nyckelskramla mot dem.

…och rösta
mot deras vänner

Sverigedemokraterna verkar inte ha någon chans att ta sig in i Europaparlamentet. Det blir partiets första rejäla bakslag efter 20 år av framgång och kommer nog att demoralisera dem inför riksdagsvalet 2010.
Då går det bättre för deras kamrater i Europa. I land efter land kommer det nu att väljas in mer eller mindre hårdfört fascistiska eller högerradikala parlamentariker.
Det är ett skäl så gott som något för att gå och motrösta.

Skribent: Efter Arbetet