Den stora läraren

Maud Olofsson vet att det inte räcker att vinna val för att förändra samhället. Därför ska nu statsmakten användas för en kulturrevolution i ett Sverige där ”medierna, myndigheterna och våra egna partier är … matade med den här ’sossefieringen’.” Det berättar hon i tidskriften Neo, som tycker att hon låter som ”en energisk högstadielärare”.
Eftersom folk skräms av ”systemskifte”, så förstår Olofsson dem som ”av taktiska skäl väljer att inte ta debatten utan genomför politiken ändå”.
Det låter rent sovjetiskt: den indoktrinerade massan ska omindoktrineras, den nya entreprenörsmänniskan stiga fram ur välfärdsstatens aska. Och Olofsson är så taggad att hon glatt basunerar ut det, ackompanjerad, får man tänka, av strategernas hyssjanden och tandagnisslan.

Skribent: Efter Arbetet