Populism till höger…

Straffen i Sverige ska höjas, med start 1 juli i år. Inte för att det påverkar brottsligheten eller gör oss tryggare. Utan för att det känns bra. Det var kontentan av Straffnivåutredningen, som presenterades i höstas och som nu steg för steg blir lag. Den stackars utredarens uppgift var att hitta på argument för straffskärpningar. Men eftersom han tvingades medge att våldsbrotten inte blivit vare sig fler eller grövre och att längre straff inte har någon preventiv effekt, fastnade han i att vi antagligen har blivit mer rädda. Det räcker tydligen. Så kan justiteminister Beatrice Ask (M) bli poppis genom att bekämpa, inte brott, utan våra hjärnspöken.

… och till vänster

Ask är inte ensam om att profitera på oron. För 1,5 år sedan sattes en massa övervakningskameror upp i Landskrona. Nu sågas satsningen av Brottförebyggande rådet i en ny rapport. Våldsbrottsligheten ökade med 70 procent på ett år och bara vid ett fåtal tillfällen har polisen kunnat använda sig av filmerna för att sätta dit folk. Några mil söderut, i Malmö, låter sig kommunalrådet Ilmar Reepalu (S) inte avskräckas. Ett långt stråk från Centralstationen till Möllevångstorget ska övervakas, om bara regeringsrätten ger tillstånd. ”Der skapar ökad trygghet, det efterfrågas av en stor majoritet av Malmöborna”, är hans argument när tisdagens Sydnytt konfronterade honom med Landskronafiaskot. Så kan Reepalu kamma hem ännu några oroliga väljares röster. Medan Malmöborna får nöja sig med falsk trygghet.
Publicerad i Aftonbladet

Skribent: Petter Larsson