Hizbollah stödjer Hamas

Den som hoppades att det israeliska angreppet mot Gaza i vintras var kulmen på konflikten kan tvingas tänka om.
Israels nya högerregering har inte visat några tecken på förhandlingsvilja. Tvärtom har utrikesminister Avigdor Lieberman klargjort att han ogillar idén om en tvåstatslösning överhuvudtaget.
Samtidigt avslöjas nu att motståndarna sluter sig samman. I tisdags medgav Hizbollahs andreman Shejk Naim Qassem i en intervju i Financial Times att man sedan en tid ger ”alla sorters stöd” till Hamas.
Misstanken har väl funnits, eftersom Hizbollah uttryckt stöd för den palestinska saken. Och nyligen greps 49 personer i Egypten, misstänkta för att arbeta för Hizbollah. Organisationen har erkänt att en av dem är medlem, men säger att hans jobb inte riktats mot egyptiska intressen, utan handlat om att smuggla in män och utrustning till Hamas.
ändå är medgivandet en kanonnyhet, eftersom Hizbollah tidigare alltid hävdat att man är en nationell libanesisk försvarsorganisation, som inte blandar sig i andra länders angelägenheter.
När reportern pressar Shejk Naim Qassem om stödet också innebär vapen och militär träning svarar han lakoniskt att ”Det får ni se i sinom tid”.
Ja, det finns väl risk för det.
I bästa fall innebär samarbetat att den israeliska regeringen en gång för alla inser att man knappast kan krossa sina två närmaste fiender militärt, utan måste börja förhandla. Särskilt, förstås, om Hizbollahs valallians vinner valet i Libanon i början av juni, och landet får en mer Israel- och USA-kritisk regering.
Men mer sannolikt får hökarna nu luft under vingarna och gör nya försök att störta Hamasstyret i Gaza, innan Hizbollah – de enda som lyckats mäta sig med den israeliska armén – hunnit lära upp och beväpna sina vänner i Gaza.

Petter Larsson

Skribent: Petter Larsson