Sanningens ögonblick är här

Sin första stora intervju med utländska media gav Barack Obama den arabiska tv-kanalen Al Arabiya. Han har redan haft ett möte med Jordaniens kung Abdallah. Först på måndag tar han emot Israels premiärminister Netanyahu i Vita Huset.

Den här tågordningen är ingen tillfällighet. I synnerhet inte sedan Obama mot israeliska invändningar valt att erbjuda Iran villkorslösa förhandlingar för att lösa tvisten kring landets påstådda försök att skaffa kärnvapen och i måndags anslöt USA till ett enhälligt uttalande i FN:s säkerhetsråd, som förordar en tvåstatslösning i konflikten mellan Israel och palestinierna.

Mötet med Netanyahu, som leder den mest högerinriktade israeliska regeringen sedan staten bildades, har också förberetts med ett tal av vicepresident Joe Biden inför den mäktiga amerikanska israellobbyn i organisationen Aipac.

I talet krävde Biden att Israel måste arbeta för den tvåstatslösning som Netanyahu vägrat godta sedan han blev vald. Därtill att Israel omedelbart sätter stopp för fler bosättningar på ockuperat område och river de också i Israel formellt olagliga utposter som bosättare upprättar som förstadium för nya, permanenta kolonier med arméns tysta godkännande. Dessutom krävdes att vägspärrar på den ockuperade Västbanken som förhindrar palestinier att röra sig fritt mellan palestinska byar och städer skulle bort.

Det nya i Bidens tal var att han sa sig inte vara nöjd med israeliska försäkringar. Han ville se konkreta bevis på att den israeliska regeringen tar intryck av USA:s uppfattningar. Dessa är i sak inte nya. Men den här gången, i motsats till hur det har varit i synnerhet under de senaste åtta åren, menar USA allvar. Det var undertexten i Bidens budskap, som ingen kunde missförstå.

För att ytterligare bereda marken för mötet med Netanyahu på ett sätt, som för Israel smärtsammare än något annat markerar en ny amerikansk politik i Mellanöstern har USA för första gången nämnt de israeliska kärnvapnen vid namn. Det skedde i FN när USA:s ledande förhandlare i nedrustningsfrågor deklarerade att det var ett fundamentalt mål för USA att ickespridningsavtalet också följdes av en rad namngivna kärnvapenländer, däribland Israel.

Ett tabu som varit i kraft i snart 40 år var därmed brutet.
Obama har, utan att på något sätt avvika från linjen att Israels säkerhet är ett grundläggande amerikanskt intresse, talat om att han är fast besluten att utöva hård press på alla som motsätter sig den fredslösning med två stater och upphävd ockupation som idag hela världssamfundet ställt sig bakom.

Hans motståndare är extremisterna i den muslimska världen och i Israel, som kan räkna med villigt stöd av den amerikanska neokonservativa högern i försöken att förödmjuka den ännu oprövade nye amerikanske presidenten.

Ett nervpåfrestande nytt spel har börjat kring den mest destruktiva av världens alla konflikter.

Tidigare publicerad i Skånska Dagbladet

Skribent: Håkan Hermansson