Trista Centern

KRÖNIKA. Centen är förutsägbar. Och rätt trist. Vill man ha ett val som handlar om hur vi fixar villkoren på den svenska arbetsmarknaden, så varsågoda. Den fajten tar vi gärna! Kom igen bara!
Centerpartisten Lena Ek försökte på ett lite pinsamt och halvdant sätt ta poäng på Centerns partistämma genom att berätta skrönan om blockaden mot Laval i Vaxholm. Den blir inte sannare för att man berättar den fler gånger.
Hon undvek däremot att berätta om de hundratals fall sen dess, när facket fått hjälpa exploaterade gästarbetare – både för att få ut sina löner, för att få drägligt boende, eller för att helt enkelt inte slå ihjäl sig på jobbet. Eller för att inte bli ihjälslagna, för den delen. Istället ansåg hon att: ”Kollektivavtalen är mindre viktiga än det öppna och fria Europa”.
Centern får gärna träffa fackföreningsmedlemmar från Polen och Baltikum. De är numera många. De flesta har startat i bolag som Laval, blivit lurade, fått hjälp av facket och blivit medlemmar själva. Lena Ek har liksom inte fattat att de här killarna (det är nästan bara män) tjänar mer pengar på att vara med i facket än att stå utanför.
Däremot borde hon naturligtvis ha sagt något om sin partikamrat, Fredrick Federley och hans exploatering av svensk arbetsmarknadstrygghet. Eller om de tusentals gästarbetare som idag lever under vidriga förhållanden i Sverige – för vi ser inte alla, hör inte alla och kan inte hjälpa alla. Det är trafficking, som pågår dagligen. Om detta hade Centern mycket lite att säga. Eftersom deras rättigheter skyddas av kollektivavtalen.
Ett grundtips är att Centern istället skjuter bort sig själva från Europa. Helt och hållet. Lycka till säger jag.

Calle Fridén

Skribent: Calle Fridén