Tajming

… kallas det när något ligger rätt i tiden. Vad ska man då säga om Reinfeldts samtal med oppositionens partiledare om det som kallas borgfred under det halvår då han som svensk statsminister och EU-ordförande ska företräda hela nationen?

Han för samtalet samma dag som hans regering publicerar listan på de apotek som han tänker sälja, ett slags förskingring av offentlig egendom. Menar han allvar med borgfreden måste han väl dra tillbaka den?

Dessutom – tanken att Sveriges statsminister som ordförande måste ha ett enat land bakom sig är i grunden farlig. Den hotar den europeiska gemenskapen på djupet. Den förutsätter nämligen att den Europeiska Unionen ska ses som utompolitisk, att partipolitiska skiljelinjer inte bör finnas i dess beslutande organ. Och en sådan union ska rimligen inte ha partivalda parlamentsledamöter. Låt regeringen utse dem i stället, gärna efter partiledaröverläggningar.

Vill vi däremot ha ett högt deltagande i EU-valet, ska man nog strunta i borgfreden. Den ger den som använder skallen till att tänka med ett motiv att strunta i att rösta.

Bengt Göransson

Skribent: Bengt Göransson