Gluggar mellan tänderna

Fattiga pensionärer klarar inte de allt dyrare tandvårdsräkningarna. Gluggarna i deras tänder påminner om gamla tider. Det räliga klassamhället är på väg tillbaka.

Göran Hägglund, kristdemokrat, har som socialminister i den moderatledda regeringen kraftigt ökat kostnaderna för pensionärer som måste göra större lagningar av sina tänder. Det kan handla om tiotusentals kronor extra i jämförelse med den reform som socialdemokraterna nyligen införde.

Göran Hägglund står också lågt i kurs när det gäller skatterna för de äldre. En vanlig pensionär betalar cirka 8400 kronor mer i skatt varje år än vad en yrkesverksam person med samma inkomst gör. Det är orimligt och orättvist! Pension är ju uppskjuten lön och alltså ersättning för utfört arbete.

8400 kronor i ”straffskatt” och ökade tandvårdskostnader drabbar pensionärerna dubbelt hårt. Men stora skattesänkningar till de högavlönade och de förmögna finns det pengar till.

Kristdemokraterna hade många äldre väljare på Alf Svenssons tid. Han var en partiledare med lyskraft, men hans efterträdare Hägglund verkar ha släckt ner ljuset för pensionärerna. Det syns också i opinionsmätningarna. Risken finns till och med att han hamnar utanför Riksdagen.

är det fortfarande någon som undrar över varför Kristdemokraterna tappar väljare bland oss äldre?

Roland Nilsson (s)
Pensionär och
Ledamot i kommunfullmäktige
Helsingborg

Skribent: roland nilsson