återvändsgränd

Domarna i Pirate Bay-målet i förra veckan var ingen överraskning. Det svenska rättsväsendet gör vad det är satt att göra: slå vakt om storbolagens ensamrätt att sälja sina varor.
Politiskt är det en återvändsgränd. Försöken att kriminalisera fildelning saknar den nödvändiga legitimiteten utanför underhållningsindustrin, inte bara bland ohängda ungdomar.
Ett så vitt spritt fenomen kan inte stoppas med repression – särskilt inte då konsumenterna backas upp av innovativa tekniker, bredbandsbolag och datortillverkare.
Om det mot förmodan skulle gå, vore det till nackdel för samhället. Inte bara för att nedladdningen – som går hand i hand med bredbandsutbyggnaden – gjort Sverige till en ledande IT-nation. Utan också för att kulturyttringar som film, litteratur och musik är allmänna nyttigheter, som alla bör kunna ta del av. Hela kulturpolitiken bygger ju på denna tanke.
Samtidigt måste kulturarbetarna kunna försörja sig. Vi kan bara se en utväg: att betala dessa gemensamma nyttigheter tillsammans. Det mest konkreta förslaget hittills är en bredbandsskatt. Det är i den riktningen man måste tänka.

Skribent: Petter Larsson