Det vore bättre med mer skatt…

KRÖNIKA. åtta av tio delar socialdemokraternas idéer visar ett flertal undersökningar – det berättade KG Westlund från Stockholms LO-distrikt när han besökta vårt fack-föreningsmöte, och talade om välfärden, om ekonomisk brottslighet och om solidaritet och välfärd.

Och det var inte alls så trist som man kunde tro – han är rätt bra när han drar igång. Det här ska inte bli en längre sammanfattning av det han sa, men några saker fastnade.

Det främsta var att vi inte ser något annat system i världen som är lika framgångsrikt när det gäller att finansiera eller fördela välfärden som det svenska. ändå kan vi ses som enormt framgångsrika på en mängd olika områden – ett faktum som rimligen borde irritera ekonomer som Stefan Fölster till vansinne.

Det har inte lett till katastrof, det verkar inte ens leda dit av egen kraft – så alltså måste det till politiker som leder systemet till kollaps. Det är det vi har allians- regeringen till.

Det andra är att vi numer har en fristående riksbank som har som främsta mål att hålla ner inflationen. Det innebär att vi inte kommer att kunna få ner arbetslösheten till en anständig nivå, eftersom det anses som anständigare att ha en låg inflation än att ge människor anständiga liv.

Dessutom berörde KG Westlund det påstådda bidragsfusket. Som egentligen inte är ett bidragsfusk eftersom det inte är fråga om bidrag, utan om försäkringar som arbetslöshetsförsäkring och sjukförsäkring. Det kostar inte ens samhället särskilt stora pengar. Man kan ta sig en titt på den svarta marknaden istället – som omsätter kring 150 miljarder kronor i uteblivna skatteintäkter. Men de största resurserna satsas på att jaga de som är sjuka och arbetslösa. Begrip det den som kan.

Det finns många som borde lyssna på KG Westlund, i synnerhet de som förespråkar lägre skatt. Lägre skatteintäkter ger sämre välfärd – för välfärd är det bara när så många som möjligt kan få ta del av den.

Varför talar vi inte oftare om detta? Det är ju rätt enkelt egentligen – ytterligt få människor i Sverige anser idag att vi ska ha stora skillnader mellan människor, och att de skillnaderna ska behållas med hjälp av orättvisor. Istället vill ju de flesta ha bra vård och omsorg, trygghet och värdighet, och alla vet att detta kostar pengar.
Så vad är problemet??

Calle Fridén

Skribent: Calle Fridén