DEBATT. Det råder inte längre någon tvekan om att den internationella finanskrisen håller på att utvecklas till en djup, världsomspännande lågkonjunktur som även kommer att omfatta Sverige. Inom tillverkningsindustrin är detta redan uppenbart, men hela landet kommer att påverkas. Arbetsförmedlingen spår att 145 000 personer kommer att bli arbetslösa under de kommande två åren.
Vi är alltså på väg in i något som kan bli en av de värsta kriserna under efterkrigstiden. För att vända denna utveckling måste regeringen ändra sin politik och aktivt motverka nedgången i konjunkturen genom att öka den offentliga konsumtionen. Eller för att tala klarspråk: Staten måste lätta på plånboken för att exempelvis investera i bättre infrastruktur och fler bostäder, men det krävs också en kraftig ökning av statsbidragen till kommuner och regioner. Den offentliga sektorn kan fungera som en stötdämpare och minska krisens inverkan på svensk ekonomi. Men utan en höjning av statsbidragen är detta inte möjligt. Välfärden kommer istället att försämras kraftigt under de närmaste åren. Vård, skola och omsorg kommer att drabbas väldigt hårt. Den ersättning som kommunerna får för att sköta vissa uppgifter åt staten räknas normalt upp varje år. Men nu har staten dragit undan resurser från kommunerna, landstingen och regionerna, i ett läge när lönekostnaderna ökar och investeringsbehoven är stora.
Den svåra tid vi nu upplever kan först och främst härledas till den dåligt skötta amerikanska ekonomin, men situationen i Sverige förvärras också dagligen av en handlingsförlamad regering. När nu välfärden hotas görs ingenting. Detta samtidigt som de negativa konsekvenserna av de senaste årens borgerliga politik blir allt tydligare. Till exempel har en halv miljon svenskar lämnat a-kassan sedan regeringen höjde avgifterna. Som en konsekvens står därmed var tredje arbetslös utan skydd. Dessutom har statens stöd till Komvux minskat kraftigt.
När den borgerliga regeringen tog över makten rådde en stark högkonjunktur. Under en följd av år hade socialdemokratiska regeringar dessutom byggt upp ett överskott i statsfinanserna. Men nu – när krisen slår till – prövas den borgerliga regeringsdugligheten för första gången på allvar. än så länge lämnar dock regerandet mycket övrigt att önska.
I tider av ekonomisk nedgång är det extra viktigt att människor känner sig trygga, och då måste välfärden fungera. Därför är det djupt oroande att se vilka ekonomiska problem som väntar vården, skolan och omsorgen. Vi ser nu konsekvenserna för de skånska kommunerna och Region Skåne. Lågkonjunkturen leder till bortfall av skatteintäkter och enligt Arbetsförmedlingens prognoser kommer antalet anställda i landets kommuner och regioner att minska med 10 000 bara under 2009. Några krispaket för att motverka detta har regeringen dock inte kunnat redovisa. Sker inget snart blir konsekvenser allvarliga när kommunerna tvingas att minska resurserna till välfärdssektorn.
När regeringen förhoppningsvis funderar på nya stimulansåtgärder för att rädda den svenska arbetsmarknaden bör den ha i åtanke att kommuner och regioner är en viktig arbetsgivare, som utgör ungefär en fjärdedel av arbetsmarknaden. Produktionen är personalintensiv och kan fungera som en buffert i långkonjunktur. Då krävs besked om höjda statsbidrag fort. Annars hinner personalneddragningarna bli allt för stora. Den borgerliga regeringen måste därför lägga retoriken åt sidan och visa handlingskraft och ledarskap i denna svåra ekonomiska tid för kommuner och regioner.
Heléne Fritzon
Ordförande Socialdemokraterna i Skåne
Ks-gruppledare (s) i Kristianstad
Uno Aldegren
Gruppledare (s) i Region Skåne
Ilmar Reepalu
Ks-ordförande (s) i Malmö
Stefan Svalö
Ks-ordförande (s) i Bjuv
åke Hammarstedt
Ks-ordförande (s) i Bromölla
Katja Larsson
Ks-ordförande (s) i Burlöv
Anne Kjellberg
Ks-gruppledare (s) i Båstad
Cecilia Lind
Ks-ordförande (s) i Eslöv
Thomas Nordström
Ks-gruppledare (s) i Helsingborg
Tommy Nilsson
Ks-gruppledare (s) i Hässleholm
Sven Augustsson
Ks-gruppledare (s) i Höganäs
åke Hansson
Ks-gruppledare (s) i Hörby
Stefan Lissmark
Ks-gruppledare (s) i Höör
Rune Persson
Ks-gruppledare (s) i Klippan
Roland Palmqvist
KS-gruppledare i Kävlinge
Niklas Karlsson
Ks-gruppledare (s) i Landskrona
Karin Lyberg
Ks-gruppledare (s) i Lomma
Anders Almgren
Ks-gruppledare (s) i Lund
Erland Nilsson
Ks-gruppledare (s) i Osby
Ulrika Thulin
Ks-ordförande (s) i Perstorp
Karl-Erik Olsson
Ks-gruppledare (s) i Simrishamn
Bo Nilsson
Ks-gruppledare (s) i Sjöbo
Lasse Häggqvist
Ks-gruppledare (s) i Skurup
Thorbjörn Lövendahl
Ks-gruppledare (s) i Staffanstorp
Karl-Erik Kruse
Ks-ordförande (s) i Svalöv
Björn Jönsson
Ks-gruppledare (s) i Svedala
Jan-Erik Andersson
Ks-gruppledare (s) i Tomelilla
Catherine Persson
Ks-gruppledare (s) i Trelleborg
Christians Skörvald
Ks-gruppledare (s) i Vellinge
Kent Mårtensson
Ks-gruppledare (s) i Ystad
Ronny Sandberg
Ks-ordförande (s) i åstorp
Britt-Marie Hansson
Ks-gruppledare (s) i ängelholm
Lena Moreno
Ks-gruppledare (s) i örkelljunga
Tommy Johansson
Ks-gruppledare (s) i östra Göinge
Skribent: – –