Hat- och hotkulturen måste brytas

OPINION. De som undrat varför en del ungdomar i Rosengård kastar sten på polisen när de får läge fick en delförklaring igår, då några Malmöpoliser avslöjades med grovt rasistiska uttalanden.
Jag är inte förvånad. Enligt vittnesmål från Göteborgshändelserna 2001 kallade polisen inte bara folk för horor och kommunistsvin, utan också bananätare och svartskallar. Polistrakasserier var ett av de problem som den statliga integrationsutredningen underströk för ett par år sedan. Och i Malmö har vi sett exempel på hur invandrarbarn ställts upp mot väggen i 45 minuter utan att ha gjort något.
Det exceptionella är därför kanske inte att poliserna pratar som de gör, utan att det fångas på band och når offentligheten.
De poliser som nu avslöjats ska inte arbeta med människor igen. Men antagligen räcker det inte att rensa ut några få rötägg, även om hela poliskåren självklart inte är rasistisk.
Hat- och hotkulturen måste brytas. Polisen måste fås att begripa att även kvinnor, kommunister och invandrare är deras uppdragsgivare – folket.
Artiklen tidigare publicerad i Aftonbladet

Skribent: Petter Larsson