”Omöjligt att kräva kollektivavtal”

NYHETER. Politikern Emanuel Morfiadakis (s) blir förvånad när han hör att det saknas kollektivavtal på Cuba Café och Debaser.
– Den politiska linjen i Malmö är att när vi anlitar andra ska det finnas kollektivavtal, säger han.

Det är Malmö stad som driver Folkets Park, men en mängd aktörer och företag är inblandade i de olika verksamheterna. När det gäller Cuba Café är det är gatukontoret som hyr ut lokalerna. Det faller under tekniska nämnden där socialdemokraten Emanuel Morfiadakis är ordförande.
– I tidigare fall, när det handlade om Axels Tivoli, stod det klart att det skulle finnas kollektivavtal, säger han.
Kommunfullmäktige har också antagit en motion om att det ska finnas kollektivavtal vid upphandling av varor och tjänster.
– I det här fallet vet jag inte vad lagen säger. Det är möjligt att vi inte kan utesluta den som lämnat bästa priset.
Gatudirektör Rolf Johansson menar att det här inte alls handlar om någon upphandling.
– Vi hyr ut enligt rådande markupplåtelseavtal. Det vi tittar på är att den som hyr betalar taxan som kommunfullmäktige fastställt och följer vissa riktlinjer om hur det ska se ut rent estetiskt, säger han.
Men även om hyresavtalet till Cuba Café hade räknats som en upphandling skulle det enligt Rolf Johansson vara omöjlig att kräva kollektivavtal.
– Vi har kollat upp det här ordentligt och det strider mot direktiv från EU. Så det går egentligen inte att ställa den typen av krav.

Sofia Lind
/Efter Arbetet

Skribent: Sofia Lind