Arbetet på Cuba Café blev en mardröm

NYHETER. Axels Tivoli har tidigare varit på tapeten för behandlingen av sina anställda. Nu har de tecknat kollektivavtal, men det har inte alla arbetsgivare i Folkets Park, som ägs av Malmö stad. På både Debaser och Cuba Café saknas avtal.

Axels tivoli, som under sommaren har verksamhet i Malmö Folkets Park, har tidigare fått kritik för hur de behandlar sina anställda. Sedan fyra år tillbaka har de tecknat kollektivavtal, men det finns andra som inte gjort det. En av dem är Fottis Malamas som driver Cuba Café.
– Det finns många jävliga chefer i den här branschen, men han är den värsta jag jobbat för, säger Göran Söderberg som under sommaren arbetade tre månader för honom.
Problemen började redan när Göran anställdes som servitör i maj, på restaurang Mosaik som Fottis Malamas driver på Stortorget i centrala Malmö.
– Vi hade kommit överens om att jag skulle arbeta heltid på Mosaik under sommaren. Och om allt gick bra skulle jag få fortsätta under hösten.
För att verkligen veta vad som gällde ville Göran också ha ett skriftligt anställningsbevis. Men trots upprepade påminnelser fick han aldrig ett kontrakt och problemen på arbetsplatsen fortsatte.
– Ibland när vi var klara med våra arbetspass vid klockan elva på kvällen förväntades vi sticka över till Cuba Café och jobba ytterligare fem timmar om det var mycket att göra.

Det värsta jobb hon haft
Bilden bekräftas av en tidigare anställd som inte vill framträda med namn. Under en säsong arbetade hon på Cuba Café och säger att det är det värsta jobb hon haft.
– Man visste när man började, men aldrig när man slutade. Jag minns att jag under två dygn arbetade 28 timmar, berättar hon.
Ett annat återkommande problem på Cuba Café och Mosaik var löneutbetalningarna.
– Vi skulle få lönen utbetald den 25:e, men det hände bara två gånger under de fyra månader som jag fick min lön därifrån, säger Göran.
Det var till sist strulet med lönen som fick Göran att avsluta sin anställning på Mosaik. När det fortfarande inte fanns några pengar på kontot trots att det hunnit bli den 28: e, ringde han upp arbetsgivaren och möttes av en utskällning.
– Då kände jag att det var droppen. Jag tar inte hur mycket skit som helst.
Nu jobbar Göran på en annan restaurang i Malmö, som till skillnad från Debaser, Mosaik och Cuba Café har kollektivavtal.

”Jag följer avtalet”
Fottis Malamas säger att det känns olustigt att höra hur Göran beskriver sin anställning hos honom. Han tycker att kritiken är orättvis.
– Jag försöker att inte ta åt mig för mycket. Jag har varit egenföretagare sedan 1987 och haft hundratals anställda och det är första gången som jag får höra den här sortens kommentarer, säger han.
Han säger att det funnits kollektivavtal på andra restauranger som han drivit.
– Det är inget som är främmande för mig och jag följer redan avtalet till punkt och pricka. Men jag har funderat över det här förut och kommer att teckna avtal innan säsongen drar igång på Cuba Café i maj, säger Fottis Malamas.

Sofia Lind
/Efter Arbetet

Skribent: Sofia Lind