De som vet bäst

KORT SAGT. Landets asylsökande vet inte sitt eget bästa. Många ska prompt flytta runt hos släktingar i storstäderna och nobbar därför migrationsverkets anläggningsboenden. Så skapas trångbodda fattiggetton och skyhöga kostnader för ett fåtal kommuner. Därför är det bättre om staten – som vet bättre – sprider ut flyktingarna över landet, för då kan de integreras bättre. Ungefär så låter det från socialdemokrater och moderater. Fria val, tja, det kan väl knappast gälla flyktingar.
Nu krossar en färsk rapport från Boverket dessa centralplanerares viktigaste argument. Trångboddheten för dem med eget boende är ofta akut, fastslår man. Men det är tyvärr lika illa på anläggningsboendena, där flera familjer kan få dela på en lägenhet.
Och de som väljer eget boende, ofta i tillväxtregioner, har faktiskt bättre chans till jobb än de som placeras av staten ­­– ofta i någon norrländsk utflyttningskommun.
Det är inga stora skillnader. Men i alla fall.
Paradoxalt nog måste nog problemet ändå lösas med mer centralplanering. Vad som behövs är uppenbarligen mer billiga bostäder i storstäderna. Tur i oturen då, att det nu i lågkonjunkturen – med ledig arbetskraft och sjunkande materialpriser – finns ett gyllene läge för kommunerna att börja bygga.

Artikeln tidigare publicerad i Aftonbladet

Skribent: Petter Larsson