Alkotesterna – typiskt för vår tid

INSÄNDARE. Rapporten om att polisen inte lägger ner så mycket krut på att sätta fast alkoholpåverkade bilister, utan snabbt genomför de alkotest som man ålagt dem, är inte särskilt förvånande.Visst är det här med att polisen så snabbt som möjligt försöker klara av det ålagda antalet alkotest väldigt typiskt för vår tid. Innehållet, syftet med verksamheten betyder inget, det är mängden som är alltings mening. Kvantitet i stället för kvalitet. Så är det ju med ekonomin i vårt samhälle också. Höga aktiekurser och vinster är viktigare än vad man producerar eller bedriver för verksamhet. Därför är det inte konstigt att man kan se rubriker som “Riskkapitalisternas nya kassako – skolan” (Svenska Dagbladet, 2008-12-02).

Ibland brukar jag säga att vi nu befinner oss i kapitalismens stalinistiska stadium. Likheterna är slående. Det som ska göras kommer som order uppifrån. Anställda med synpunkter på verksamheten betraktas som besvärliga och avfärdas med beteckningen inte-förändringsbenägna. Det leder till att folk inte känner att det är lönt att göra sitt bästa, utan man väljer det enklaste sättet att uppfylla det man fått order om. Vem har inte hört om den stalinistiska fabriken som tillverkade exakt så många skor som man fått order om, bara det att de alla var vänsterskor storlek 42.

Skribent: Kerstin Eldh