Vilka fina pirater!

Tillbaka i Mogadishu efter två veckors Obama-festande i Nairobi och dessvärre är Somalia lika illa som vanligt. Den enda skillnaden är att landet blivit mediastoff tack vare våra fina pirater.
Jag kallar dem fina för att de får upp Somalia på mediakartan och detta hjälper indirekt oss som arbetar med mycket sjukt viktigare saker, som svältande somaliska barn och barnsoldater som blir hjärntvättade av islamister och andra krigsherrar.
”Vi måste passa på nu”, sa en fransk kollega till mig i Nairobi innan jag åkte tillbaka. Och jag tror han har helt rätt. Jag har nu jobbat med Somalia i snart två år och bott inne i landet halva tiden. Under den tiden har jag byggt upp ett stort nätverk med mediafolk i Nairobi från hela världen. Jag har ständigt försökt få dem att ta upp Somalia med sina respektive redaktioner. Men som vanligt har Mugabe eller andra storys, som sydafrikanska viner, varit mer intressant – tills nu.
Min sista vecka i Nairobi, samma vecka som den saudiska supertanken togs av pirater utanför Kenyas kust, så ringde min mobil ständigt – jag fick samtal från New York, London, Rom och givetvis Stockholm.
Men det var inte somaliska barn de ville tala om – och jag sa det till dem – men alla sa samma sak: ”Känner du ingen som vet något om dessa pirater vi kan ringa?”
Tyvärr, tyvärr, jag jobbar med somaliska barnfrågor och det vet ni.
Hur som helst har dessa pirater fått upp Somalia på kartan igen och vi får väl ses hur länge det varar innan Mugabe å sydafrikanska viner vinner igen.
Till sist vill jag tala om att det var en fantastisk Obamafest i Kenya och jag tror i hela Afrika – vi får väl hoppas på en förändring av den amerikanska politiken i denna kokande region. The Only Way Is Up!

Skribent: Ahmed Nur Khaire