Säpo i luren

OPINION. Skickar du pengar till släkten i Irak? Planerar du en motdemonstration mot ett sverigedemokratiskt möte? är du journalist som talar med en ”misstänkt” källa? Då får du räkna med säpo i luren.
Det är tyvärr innebörden av den lag som klubbades i riksdagen igår. Den ger säkerhetspolisen utökade möjligheter att utan att gå vägen om domstol avlyssna telefonsamtal och epost. Det är ingen djärv gissning att fler kommer att avlyssnas utan att egentligen vara misstänkta för något brott och ibland bara för sina åsikters skull.
Sedan 1952 har vi haft en tillfällig lag – som hela tiden förnyats – som gjort det möjligt för säpo att avlyssna nazister och andra för staten misshagliga grupperingar genom att påstå att de är färd med att bilda en halvmilitär styrka, en så kallad kår.
Nu görs denna lag pemanent. Dessutom lägger man till tre brott som också ska ge rätt till avlyssning: brott mot medborgerlig frihet, finansiering av terrorgrupper och statsstyrt företagsspioneri.
Det kanske låter bra. Klart säpo ska stoppa spioneri och terrorsponsring. Men det är inte så avlyssningen hittills använts. ”Den i dagsläget mest effektiva arbetsmetoden för att utreda brottet olovlig kårverksamhet är att använda … hemlig teleavlyssning” förklarar säpo i sitt remissvar. Men det är precis tvärtom: det enklaste sättet att få tillstånd för avlyssning har varit att påstå att någon sysslar med kårverksamhet.
Bakom detta svepskäl – ingen har ju dömts för olovlig kårverksamhet på 60 år – har man sedan kunnat lyssna på allt möjligt och kartlägga precis vilka som känner varandra, vilka organisationer de är medlemmar i och vad de tycker. Förbudet mot åsikstregistrering har i praktiken satts ur spel. Den goda sidan av saken är en del brott klarats ut. Men det har skett till priset av att folk avlyssnats för helt lagliga aktiviteter. Och nu ger riksdagen dem tre svepskäl till.
Artikeln tidigare publicerad i Aftonbladet

Skribent: Petter Larsson