Sommarpress

Du har plats 297 i kön…
Ja, nu är den snart slut. Sommaren, alltså. För en del har den varit fantastisk med sol och bad. Avkoppling och glädje. Några har rest, kanske till och med utomlands för första gången och en del… för vilken gång i ordningen var det nu? För andra har den varit en katastrof. Kantad av oro och bekymmer. Ångest över morgondagen och hur månaden skall gå ihop. Föräldrapenningen kom inte. Inte heller bostadsbidraget.

Du har plats 297 i kön…

”Försäkringskassan, Lena, vad kan jag hjälpa dig med? Jaha, just nu är det minst åtta veckors handläggningstid. Jaha… jovisst, jag kan se att du är inne på nionde veckan men jag sa minst åtta veckor. Om du inte hör något de närmaste veckorna får du ringa igen.”

Det är inte lätt att vara tjänsteman hos Försäkringskassan i dag. Att vilja väl och få göra gott men i stället bli satt i rävsax. Och få mycket skäll.
Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson beslutade om personalnedskärningar med 1400 personer. Försäkringskassan har omorganiserats, centraliserats, fått nya regler och ny lagstiftning. Och som vanligt börjar regeringen i fel ände och ”hoppsan tänkte inte på det”. Med resultat att personal, försäkringstagare, pensionärer och barnfamiljer sitter på pottan. Lösningen från regeringen är den vanliga; personalen måste jobba smartare. Men nu är nog nivån, även för Einsteinhjärnor, passerad. Det går inte att pressa personalen mer, det resulterar bara i sjukskrivningar.

Ledningen för Försäkringskassan tar inte heller något ansvar, trots att personalen bokstavligen knäar. Så nu har man tagit saken i egna händer och en anställd med mångårig erfarenhet har startat en blogg med beskrivningar inifrån den annars ganska slutna kassavärlden. Det verkar som om tjänstemannen – Observer – har öppnat en dammlucka om man läser inlägg och kommentarer. Anonyma förstås. Munkavle och rädsla men också mycket oro speglas. Bloggen är garanterat en nagel i ögat på både minister och ledning men en rejäl luftficka för de anställda. Eller livlina.

Försäkringstagarnas, pensionärernas och barnfamiljernas livlina är socialtjänsten.

Skribent: Eva Hillen Ahlström