”Att få folk att skratta är det roligaste som finns”

Eleverna formar sin vardag tillsammans med sina klasskamrater och sina lärare. Skolan är mer än en byggnad dit de går för att köpa kunskap. Det är där unga människor lever sina liv.

KULTUR. Redan som barn drömde Kent Nilsson om att stå på scen som komiker. I dag gör den blyge Dalby-pojken succé med Arlövsrevyn, som satt kommunen på Sveriges revykarta.

Året var 1970 och sjuårige Kent Nilsson var för första gången på revy med mamma och pappa. Nisse Ahlroth uppträdde på scenen, och rev ner applåd efter applåd. Och just i det ögonblicket, bestämde Kent Nilsson sig. Han skulle ha en egen revy.
– Jag tänkte att det kan väl inte finnas något bättre än att få folk att skratta, säger han.
Idag, 45 år gammal, driver Kent Nilsson, Arlövsrevyn, som blivit en av Sveriges största revyer och nästa vinter firar 15-årsjubileum.
Redan som 18-åring startade Kent sin första revy i hemstaden Dalby. På dagarna packade han köttbullar på Foodia, på kvällarna var han en bland de andra medverkande amatörerna. Utöver det skötte han producentarbetet och allt annat som ska skötas på en teater. Under tio år turnerade han Skåne runt med revyn, men i början på 90-talet flyttade han med familjen till Arlöv och startade istället Arlövsrevyn. Något som genom åren förlänat honom flera priser. Årets företagare i Arlöv. Årets filur i Kvällsposten. Hedersmöllare.
Arlövsrevyn är ursprungligen en nyårsrevy, som tack vare publiktrycket spelar till april. Varje föreställning för fulla hus. För medan andra kulturinstitutioner kämpar mot fallande besökstal, upplever lokalrevyerna ingen nedgång.
– Fast det är klart, det är ju inte riktigt fint med revy. Det finns heller inga revyer i storstäderna, det hör kanske landsbygden till, säger Kent Nilsson, som serverar fika i teaterns kontorslokaler, beläget i en källare i Arlöv.
Väggarna i den trånga lokalen är dekorerade med löpsedlar och affischer, där Kent poserar med flera av revyns artister genom åren. Siv Malmkvist, Jarl Borssén, Stefan Ljungkvist, Ulf Larsson, Hasse Andersson, Sven Melander. Framför TV:n och videon, ligger en mängd videoband utspridda. Cirkusrevyn, Skaraborgsrevyn Falkenbergsrevyn… Som revykung måste man hela tiden hålla sig uppdaterad. Men eftersom Kent Nilsson alltid själv står på scenen under årets första månader, hinner han aldrig runt för att personligen uppleva kollegornas revyer.
Istället använder han idéperioden under våren och sommaren för att se vad andra har gjort och själv få idéer. Han gillar dock inte ordet ”sno” i sammanhanget.
– Vi inspireras av varandra. Så är det ju med allt man ser, läser och hör, säger han och klappar dvärgschnauzern Fabbe, en kär familjemedlem som alltid är med honom på kontoret.
Och Arlövsrevyn är verkligen ett familjeföretag. Hustrun Eva sköter biljetter och fika i pausen, kusinen Ola Rosdahl jobbar som biljettsäljare tillika scenmästare, och dottern Caroline jobbar i garderoben.
– En dag inom kort kommer hon kanske att stå på scenen, säger revy-pappan stolt.
Men så har han också lättare att föra fram andra, än sig själv. Blygheten har alltid funnits där. Det är inte lätt att prata om sig själv. Och om folk bjuder honom på fest för att han ska hålla tal, och vara rolig, så blir de besvikna.
– Jag har inga problem med att underhålla femtusen människor på en Granbackekväll här i Arlöv. Men jag skulle aldrig vilja hålla tal framför tio personer, säger Kent.
Därför är han heller inte vidare pigg på att berätta vad det är han kan, och som har skapat succén Arlövsrevyn. Han bara skakar på huvudet och rodnar. Men när Kent Nilsson lämnar rummet, är kollegan och kusinen Ola Rosdahl inte sen att svara i hans ställe.
– Det är Kents enorma generositet som ligger bakom. Han engagerar sig i allt och tar hand om alla. Om någon säger att de saknar en kabel, så försvinner Kent och kommer tillbaka med en sådan kort efter. Han är en fixare, berättar Ola.
– Han har byggt upp en enorm kunskap om hur man driver en revy. Från ingenting har han gjort Arlövsrevyn till en av Sveriges största.
Många av de gästskådespelare som genom åren varit med på scenen, pratar också gärna om familjekänslan som Kent är med om att skapa. Ingen är förmer än någon annan och man ställer upp för varandra.
Det blev inte minst tydligt vid årets sista föreställning, på påskafton, när Lasse Brandeby plötsligt började sluddra och glömmer sina repliker. Kent Nilsson tillkallade ambulans i pausen. Och medan man på akuten kunde konstatera att Lasse drabbats av två hjärnblödningar, genomförde de oroliga medspelarna andra akten, genom att spela Lasses roller.
– Det var kaos i huvudet. Det gällde både att rädda Lasse och rädda föreställningen. Som tur var så fixade sig bägge saker, berättar Kent.
Redan nu är arbetet i full gång inför nästa nyårsrevy där bland annat Sven Melander, Alders Aldgård och Hans-Peter Edh kommer att medverkan. Liksom Svea Olsson, Kents populära rollfigur, har en självklar plats i jubileumsföreställningen.
– Hon är en vass kärring som kan säga vad som helst. Hon har inga spärrar, säger Kent och ser nöjd ut.
Själv har han mest lokala förebilder. Det är lite si och så med engelskan, så utländska komiker säger honom inte så mycket. Här hemma nämner han skånska favoriter som Johan Glans och Robin Paulsson.
Nyårsrevyerna kommer han att fortsätta också i framtiden. Trots att det innnebär perioder av intensivt repeterande under årets sista månader. Riktig jul har familjen inte firat de senaste femton åren. Kent är i alla fall inte mentalt närvarande. I hans huvud finns bara revyn. Men hustrun Eva har efterhand vant sig. För Kent har inte till avsikt att byta yrke.
– Att få folk att skratta är ju det roligaste som finns. Det är mer än ett jobb, det är en livsstil. Och jag har redan uppnått allt det jag drömt om, säger Kent Nilsson.

Skribent: Kristina Olsson