Fusket med fusket – favorit i repris

OPINION. Det fuskas och felas för 20 miljarder om året i bidrags- och socialförsäkringssystemen. Därför måste vi nu öka kontrollen. Det var budskapet från Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg och Björn Blomqvist, ordförande i Delegationen mot felaktiga utbetalningar (FUT), i en debattartikel i Dagens Nyheter igår.
Det är en text som borde vara omöjlig att skriva idag, eftersom bluffen med de 20 miljarderna redan genomskådats.

När siffran första gången dök upp i debatten i november svalde medier och politiker den med hull och hår.
Men sedan dess har de läst den så kallade FUT-rapporten. I socialförsäkringsutskottet fick den hård kritik. Flera remissistanser sågar den. Resultatet är ”i bästa fall sammanvägda rimlighetsbedömningar och i sämsta fall rena gissningar” hävdar Brottsförebyggande rådet. Gissningarna är inte ”lämpliga att användas som underlag för viktiga politiska beslut” skriver TCO.

Det spelar tydligen ingen roll. ”Vi har dock inte tid att sitta och vänta på absolut exakta siffror om de ens går att få fram. Vi har i dag tillräckligt med information om omfattningen för att agera” skriver Malmborg och Blomqvist.
Har ni? Är ni ens ense själva?
FUT-utredningen säger 20 miljarder, varav 12 inom försäkringskassans område. Men försäkringskassan själv säger 1,1 – 2,6 miljarder kronor.
Försäkringskassan utgår från polisanmälningar. Men bara 14 procent av dem ledde förra året till fällande dom. Att räkna anmälninger medför också att fusket ser ut att öka, om Kassan börjar hetsanmäla folk. Vilket är precis vad man gjort: 2007 ökade antalet anmälningar med 262 procent.
FUT-rapportens siffror består av sammanvägda gissningar från en expertgrupp. Det är en löjligt osäker metod: skillnaden den högsta gissningen är tre gånger så hög som den lägsta. Dessutom håller man sig med flera hala begrepp, till exempel ”avsiktliga fel”, där brottsmisstanken inte ens är så stor att en polisanmälan är befogad.

Kanske är det bara prestige som gör att man nu insisterar på de 20 miljarderna. Men det är inte svårt att se den politiska logiken. Regeringen har byggt mycket av sin retorik på kampen mot fusket, där det arbetande folket hetsas mot en vagt definierad underklass som ”befinner sig i utanförskap”. Det är en fiendedebild som inte bara kan användas för mobilisering, utan också för att undergräva trygghetssystemen. Om folk tror att fusket är utbrett, kommer fler att börja fuska. När den utvecklingen tagit fart öppnas dörren för privata försäkringar.
Och nu levererar tjänstemännen de beställda ”bevisen” på omoralen.
Men visst, vill myndigheterna jaga fuskare, så kör hårt. Men börja med Blomqvist, Malmborg och Dagens Nyheter, som mot bättre vetande för oss bakom ljuset.

En kortversion av artikeln publicerad i Göteborgs-Posten

Skribent: Petter Larsson