Karibiskt kattguld

Fool’s Gold
Regi: Andy Tennant
I rollistan: Matthew McConaughey, Kate Hudson, Donald Sutherland, Alexis Dziena

KULTUR. Fool’s gold betyder kattguld. Det är en varning som ska tas på allvar.
Den må vara fylld av avklädda snyggingar och filmad i en karismatisk karibisk miljö, men under den glittrande ytan gömmer sig en långsam, förutsägbar film, som skämmer begreppet matinéäventyr.
Här möter vi vildbattingen Ben (Matthew McConaughey) och hans präktiga fru Tess (Kate Hudson). De letar efter en gammal skatt på havets botten och slår sig ihop med en pensionerad miljardär (Donald Sutherland) och hans odrägliga bimbodotter (Alexis Dziena). Det goda laget tvingas sedan kämpa mot ett gäng trist karikerade rappare (svarta, löjliga och onda), som också fått vittring på rikedomarna. Solen lyser, vattnet glittrar, partymusiken pumpar och McConaughey får chansen att visa upp sin reklamkropp ur alla tänkbara vinklar – vilket verkar vara ett av filmens huvudsakliga ärenden.
Storyn är simpel, vilket kontrasterar mot själva skattens historia, som är nästan lika löjligt komplicerad som i National Treasure. Samspelet mellan McConaughey och Hudson består mest i att hon himlar med ögonen. Och även om actionscenerna lyfter en del mot slutet – från en mycket måttlig nivå – så känns Indiana Jones oändligt långt borta.

På vägen mot skatten ska förstås far och dotter försöka finna varandra och Ben och Tess lappa ihop det äktenskap, som – det får vi veta en fem-sex gånger – enbart bygger på Bens sexuella förmågor.
Det finns två standardmodeller för den här typen av parrelationer på film. Antingen ska mannen få sig en läxa så han blir vuxen och tar ansvar. Eller så ska kvinnan lära sig tappa kontrollen och börja leva det galna livet i solen.
Länge vet man inte vilken väg Fool’s Gold ska välja. Spänningen är olidlig, vi biter på naglarna, men så… jodå, det är ju Karibien.

Artkeln tidigare publicerad i Helsingborgs Dagblad

Skribent: Petter Larsson