Allas ansvar

KRÖNIKA. Jag besökte Södertälje igår och ett dagcentrum för asylsökande. Södertälje har tagit emot fler flyktingar från Irak än vad USA och Kanada har gjort sammanlagt. Takten ligger på runt 100 i månaden, även om det faktiskt minskar något.
Men vad jag vet har kommunen i slutet av pendeltåget från Stockholm mycket lite att göra med att det råder en krigssituation i Bagdad.

Kommunalrådet Anders Lago har vädjat till regeringen om hjälp för att klara av det här. För det är klart att ingen kommun klarar av att erbjuda svenskundervisning för nyanlända eller plats i skolan för nya barn eller ens bostäder i den takten.
Anders Lago vill att den lag som låter flyktingar välja var de ska bo avskaffas. Han tycker att staten måste ta ett större ansvar både för att ersätta de kommuner där de placeras, samt styra var de placeras. Det verkar rimligt, i en situation när det bor 15 personer i en tvåa i Ronna utanför Södertälje.

Men det är ett ansvar som alla kommuner borde ta. Poängen är faktiskt också att kommuner som Danderyd och Vellinge inte ska kunna ta emot få flyktingar med hänvisning till att de inte har hyresrätter. Då får de se till att bygga det. Poängen är att integrationen gäller även rika vita kommuner. De måste också ta sitt ansvar. De måste också integreras. Det är bra att Mona Sahlin verkar hålla med.

Skribent: Hanna Finmo