Rosenbads Don Quijote

OPINION. I höstas påstod delegationen mot felaktiga utbetalningar att fusk och fel i bidrags- och försäkringssystemen kostar 20 miljarder om året.
Medierna hängde på. Äntligen en handfast, nätt avrundad siffra att förfasa sig över.
Regeringen köpte utredningen rakt av. Så sent som i februari använde socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson summan för att motivera en ny myndighet, som ska bevaka att Försäkringskassan inte gör fel.
Men nu är bluffen synad.
I fredags berättade Aktuellt att en rad remissinstanser sågar utredningen rejält. Resultatet är ”i bästa fall sammanvägda rimlighetsbedömningar och i sämsta fall rena gissningar” hävdar Brå. Gissningarna är så grova att de ”inte är lämpliga att användas som underlag för viktiga politiska beslut” skriver TCO.
I helgen la försäkringskassan dessutom fram en ny beräkning på vab-fusket, som hamnar långt lägre än de 22,5 % som utredningen svänger sig med.
Medierna vänder, korthuset rasar. Och ministern sitter i klistret.
Håller hon fast vid rapporten förlorar hon i trovärdighet. Vem ska lyssna den dag hon kanske kommer med riktiga siffror?
Kastar hon den i papperskorgen offrar hon ett av regeringens paradargument för jakten på de arbetslösa och sjuka, som äter upp marginalerna för mer skattesänkningar. Dessutom ställs hon inför den besvärliga frågan om varför hon inte själv insåg utredningens uppenbara brister redan i november.
Därför upprepar hon bara gång på gång att ”Det spelar ingen roll.” Hon ska bekämpa fusket ”med all kraft”, oavsett hur stort det är.
Det är en Don Quijote som vädjar till oss: vi ska lita på hennes goda vilja och strunta i hennes okunskap. Det är ju tanken som räknas. Om det sedan är väderkvarnar eller jättar hon slåss mot spelar ingen roll.

Artikeln tidigare publicerad i Aftonbladet

Skribent: Petter Larsson