Ostalgin regerar – men mest i Sydsvenskan

KULTUR. Reportern Daniel Rydén oroas i en artikel i Sydsvenska Dagbladet i förra veckan (27 februari) över att den tyska ostalgin – som förstås finns – inte balanseras av DDR-kritik i det tyska bokutbudet.
Han har bland annat besökt Kulturkaufhaus Dussmann i Berlin och inte hittat en enda bok om DDR.
Eftersom jag själv varit på Dussmann flera gånger det senaste året, och där bland annat köpt en mycket kritisk bok om just DDR och den, enligt författaren, bristfälliga uppgörelsen med den gamla diktaturen (Die Täter sind unter uns av Hubertus Knabe, omskriven i Sydsvenska Dagbladet 2 oktober 2007) kunde jag inte riktigt tro det.

Och när jag ringer och frågar har Dussmann fyra titlar med de båda orden ”historia” och ”DDR ” i titeln och dussintals, om inte hundratals – de har lite svårt att skilja på vad de har inne och vad de kan beställa – böcker med bara DDR i titeln.
Letar man istället själv på Dussmans internet-shop, får man sammantaget upp mer än tusen böcker med ord som Stasi, Die Mauer och DDR i titlarna. En del är uppenbart trams i sammanhanget, typ böcker om kokkonsten i DDR, men här finns också en lång rad titlar som antyder en kritisk blick på landets moderna historia, till exempel: ”Transit in den Tod. Kriminalität in der Stasi”, ”Gefangen in Hochenschönhausen”, ”Stasiland” och ”Ich war Statsfeind Nr 1”. Exakt vad dessa handlar om kan jag naturligtvis inte veta, men nog verkar det som om ryktet om den allomslutande ostalgin är lite överdrivet.

Skribent: Petter Larsson