Nerbyte

KRÖNIKA. ”Läsvärt och i vissa stycken utmanande” är det betyg Kulturrådets nye ordförande Mats Svegfors ger det som hans styrelsekollega Johan Staël von Holstein skriver i sin blogg. Eftersom jag lärt känna Svegfors som en omdömesgill person söker jag upp bloggen för att få del av det tänkvärda och utmanande. Och där kan jag läsa bland annat följande, som skrivits i polemik med poeten Maria Küchen:

”Precis som Maria Küchen, vare sig hon vill eller ej, är hon ett varumärke och konsten en produkt (eller tjänst) som precis vilken som helst. Men, det i sin tur innebär INTE att det måste finnas en koppling till ’… bara den går att sälja…’. Producenten, konstnären väljer själv att anpassa den till sina konsumenters önskan eller ej, hon väljer att sälja den eller ej, hon väljer att sätta pris eller ej, hon väljer tillgänglighet eller ej. De agerar precis som en företagare. Massor av företagare går dagligen i konkurs för att de inte gör som kunderna eller marknaden vill. Massor av företagare förlorar sina investerares pengar. Företagandet är också i behov av frihet, fria uttryck, nya vägar. Vissa begår självmord utfattiga och lämnar efter sig ett mångmiljardarv som Ivar Krüger. Det händer inte bara van Gogh i kulturen.”

För egen del tycker jag inte att detta är särskilt läsvärt. Möjligen är det utmanande att behöva möta så torftig språkbehandling i en text som skrivits av en person med civilekonomutbildning. Att han inte vet hur Kreuger stavade sitt namn bortser jag från.
Nog slirade Svegfors en smula när han satte betyg?
Å andra sidan kan ju texten tjäna som bekräftelse på ett annat uttalande av Svegfors: ”Det ska märkas att de borgerliga styr!”.
När jag var kulturminister en gång i svunnen forntid var jag glad att jag lyckades förmå professorn och universitetsrektorn Stig Strömholm att ingå i Kulturrådets styrelse som företrädare för en konservativ kultursyn. Det han skrev och sa var vad jag kallar läsvärt och utmanande, därtill nyttigt att fundera över.
Jag tycker nog att Lena Adelsohn Liljeroth och Mats Svegfors bytte ner sig när de valde sitt kulturråds Stig Strömholm.

Skribent: Bengt Göransson