Klumpigt kanske, men inte främlingsfientligt

OPINION. Att en kommun försöker räkna ut sina kostnader för flyktingmottagande är i sak inget konstigt. Det är en budgetpost bland andra, som både kommunpolitker och medborgare bör kunna få kännedom om. Dessutom behövs siffrorna för att man ska kunna se om migrationsverkets bidrag täcker utgifterna någotsånär.
Det verkar också vara ungefär så socialdemokaterna i s-styrda Bromölla resonerade när kommunen i höstas beslutade att börja redovisa dessa kostnader.
Problemet var att man använde ordet bokslut och att detta kunde tolkas som en mer omfattande beräkning av olika integrationsåtgärder.
Och att förslaget kom från Sverigedemokraterna.

Många privatpersoner hörde av sig och anklagade socialdemokraterna för att vara främlingsfientliga, berättar kommunalrådet Åke Hammarstedt.

Och den socialdemokratiska partiledningen invände.
Det fanns en risk, menade man, att ett sådant bokslut skulle leda till att man pekade ut flyktingar som ”olönsamma” eller ”tärande”. ”Vi räknar inte asylrätten, eller kostnaden för äldreomsorg eller handikappomsorg eller något annat i ekonomiska termer. Vi gör inte så, därför att människovärdet kan inte beräknas på det sättet” sa partisekreterare Marita Ulvskog.
Det är en sympatisk hållning. Och risken för att flyktingar skulle pekas ut som en belastning är uppenbar.
Men faktum är att varenda kommun förstås räknar sina kostnader för just äldreomsorg och handikappomsorg i just ekonomiska termer. Försök göra en budget annars.

Det taktiska övervägandet är i och för sig inte märkligt.
Om kostnaderna visade sig vara höga (vad är högt?) skulle sd kunna använda dem som ammunition i sin främlingsfientliga propaganda.
Om de blev låga (vad är lågt?) skulle sd kunna underkänna räkningen och hävda att kommunen mörkar de ”verkliga” kostnaderna. Sd skulle då hamna i sin gamla favoritroll: de som säger ”sanningen” när etablissemanget hukar.
Må vara att det för det mesta är sanningar som de själva helt har hittat på.
Och i vilket fall som helst skulle de kunna använda själva beslutet som sådant som ett exempel på något partiet konkret har uträttat – vilket de onekligen är i behov av.
Man skulle med andra ord spela dem i händerna. Och det vill s-ledningen inte.
Det är begripligt. Men ändå något av en panikreaktion.
Det som blir konstigt är om man per definition skulle motsätta sig ett förslag för att det kommer från ett parti man avskyr. Det är intellektuellt ohederligt. Man måste trots allt utgå ifrån vad man själv anser, inte snegla alltför mycket på fienden.

Efter kritiken vill socialdemokraterna i Bromölla ändra beslutet lite grann. Man ska redovisa, jodå, men inte i denna mer omfattande bokslutsform som sd drömmer om, utan mer som en vanlig redovisning av kostnader och intäkter som man gör i vilken verksamhet som helst.
De hävdar att de var så de tänkt hela tiden.
Det finns ingen anledning att misstro dem på den punkten. Att formulera sig lite klumpigt eller obetänksamt är inte detsamma som att vara främlingsfientlig.

Skribent: Petter Larsson