Bättre än 100 ledarsidor

KULTUR. ”På de nio undersökta förmånsslagen finns det alltså 51,6 slumpmässiga fall av misstänkt fusk som ska styra tolkningen av 26 265 305 årliga utbetalningar.
Det är ett ganska löjeväckande underlag rent statistiskt.
På de övriga 38 slagen av förmåner finns det noll slumpmässiga observationer som ska var tillräckligt underlag för att bedöma 47 424 908 utbetalningar per år.
Det är inte statistik. Det är ingenting annat är rena gissningar.
Resultatet blir i all fall slagkraftigt.
Svenskarna fuskar sig till bidrag för cirka en miljard kronor per år.”

Börge Nilsson ”Försäkringskassan fuskar om sjukfusk” i Pockettidningen R nr 4 2007.

Den är inte alltid snabbast. Men värd att vänta på. Med en serie vältajmade temaböcker – om bland annat skolan, övervakning och nu utbrändhet och påstått fusk – har Pockettidningen R de senaste åren blivit ett motgift mot en åsiktsjournalistik som ofta mer handlar om att positionera sig än att ta reda på vad som faktiskt sker i samhället. Inte konstigt att den utsetts till årets tidskrift.
Med en typ av noggranna, ibland härligt knastertorra, granskningar och samhällsreportage, som dagstidningarna sällan orkar med, lägger man en faktagrund, inte nödvändigtvis för det som diskuteras, utan för det som borde diskuteras. Istället för att nöja sig med att bara låta olika parter komma till tals, försöker journalisterna själva ta reda ta reda på vad som är mest sant eller rimligt. Det kräver självförtroende och kunskap.
I senaste numret massakrerar till exempel Börge Nilsson först fuskmyterna i en artikel som hade kunnat bli hur rörig som helst, men som blir glasklar därför att Nilsson begriper det han skriver om. Sedan låter han Föräkringskassans försäkringsdirektör Leif Orustfjord göra bort sig på egen hand när han ska (bort-)förklara kassans horribla beräkningar.
Det är inte bara bra journalistik. Det är bättre opinionsbildning än 100 ledarsidor också.

ARTIKELN TIDIGARE PUBLICERAD I LO-TIDNINGEN

Skribent: Petter Larsson