Löst snack

KORT SAGT. Igår måndag hade riksdagen chansen att i ett slag dramatiskt förbättra den svenska klimatpolitiken. Då röstade man om en miljöpartimotion, som bland annat föreslog att statliga Vattenfall ska ta fram en plan för hur man helt ska avveckla sin tyska och polska kolkraft fram till 2020. Vattenfall släpper här ut mer koldioxid än den samlade svenska ekonomin.
Den chansen tog riksdagen inte. Motionen hade fått avslag redan i utskottet, med argumentet att det ”skapar en konkurrensnackdel för bolaget” och att Vattenfall ”måste få bedriva sin verksamhet… enligt respektive lands gällande politiska beslut och lagar”.
Ska miljön sättas framför vinsten, ja då är det tyskarna som får bestämma det, alltså. Vi kan glatt fortsätta exportera utsläpp.
Så avslöjas att snacket om att uppvärmningen är ett gränsöverskridande problem och allas vårt ansvar är just snack.

ARTIKELN TIDIGARE PUBLICERAD I GP

Skribent: Petter Larsson