Varför så besatta av Mugabe?

KRÖNIKA. Den 8-9 december håller EU ett toppmöte i Lissabon med de afrikanska ledarna. Syftet är att föra en dialog om utvecklingsfrågor och handel mellan kontinenterna. Flyktingfrågan står också högt på dagordningen.
I Sverige har mötet hittills främst uppmärksammats på grund av en liten dispyt mellan moderaterna och folkpartiet. Ledaren för folkpartiet vill inte att statsminister Reinfeldt ska delta i mötet, eftersom Zimbabwes president Robert Mugabe ska delta.

Varför är ledande politiker i EU och USA så besatta av Mugabe och hans galenskap i Zimbabwe?
Är det bara Mugabe som behandlar människor som djur i Afrika?
På Lissabonmötet deltar flera ledare som till och med är värre än Mugabe. Ett exempel är Etiopiens premiärminister Meles Zenawi som det senaste åren fängslat oppositionella och ledande journalister. Dessutom för Etiopien ett folkrättsvidrigt krig i Somalia. UNHCR:s senaste uppskattning från Mogadishu är att drygt 850 000 människor flytt staden. De första dödsfallen av svält rapporterades förra månaden och Röda korset varnar nu för en stor katastrof om läget i Somalia inte stabiliseras. Många fall av våldtäkter begågna av etiopiska soldater rapporteras från flera somaliska kvinnoorganisationer. Och man har stängt nästan alla oberoende medier i Mogadishu.

Men det värsta av allt är att man stoppar hjälpsändningar till nödställda flyktingar. ”FN ska inte mata terrorister” säger folk från den svaga somaliska regering, som inte skulle överleva en dag utan den etiopiska arméns stöd.

Jag vet inte om folkpartiets ledare Jan Björklund vet något om denna galenskap eller om han blundar för den och följer trendvinden som kommer från London och Washington.
Men eftersom Björklund var den ende ledande politiker i Sverige som ville att vi skulle gå med i kriget i Irak så skulle jag lägga mina pengar på den sistnämnda.

Hur som helst så är jag trött på EU:s afrikapolitik. Om man fördömer ett land och sedan hyllar ett annat, som driver samma politik, så skapar man bara fler arga afrikaner som hatar väst och vita människor.
Liberias och Afrikas första kvinnliga president, Ellen Johnson Sirleaf, var på besök i Stockolm för en tid sedan. Hon uttryckte sig briljant när Mugabefrågan kom upp på hennes pressträff: ”Ni journalister och politiker i EU som hela tiden pratar om Mugabe och glömmer allt annat gör Mugabe till en Afrikas Hjälte.”

Skribent: Ahmed Nur Khaire