Sno tillbaka egenmakten!

Under början av 90-talet lanserade den dåvarande SSU-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson begreppet egenmakt. Han fick häftig kritik från olika vänsterdebattörer för att vilja vrida SSU högerut.
Jag tyckte att han hade svårt att definiera begreppet, det var dimmigt och suddigt.

Stressforskarna anser att begreppet hög egenkontroll är en betydelsefull faktor för att bemästra stressen. Enkelt uttryck betyder det att ha förmågan att kunna lägga upp arbetet efter eget huvud. Styra och planera. Inflytande. Att ansvar och befogenheter följs åt.
Jag anser att begreppet egenmakt och hög egenkontroll överlappar varandra.
Motpolen (låg egenkontroll) är att jobba på löpande bandet. Lite inflytande, svårt att gå ifrån för att ringa till sonens dagis eller gå på toa och förmodligen ett stort inslag av negativ stress.

Moderaterna talar ofta om egenmakt. Människor måste få mer makt över sina egna liv, ej vara bidragsberoende.
Jag har inga önskemål om att SSU och det socialdemokratiska partiet nu skall gå högerut, eftersom jag är uppvuxen i två rum och kök i Bagarmossen. Men jag uppmanar SSU och det socialdemokratiska partiet att sno begreppet egenmakt från moderaterna (triangulera) och ladda det med s-värderingar, på samma sätt som det sägs att Per Albin Hansson under 20-talet snodde begreppet folkhemmet från högerpartiet.

Skribent: Rustan Rydman