Hur dum får man vara?

KRÖNIKA. Äntligen gör någon svensk tidning den uppenbara kopplingen: Fusk med bidrag handlar om mycket mindre pengar än fusk med svartjobb. Men regeringen storsatsar på att minska bidragsfusket, och ägnade dessutom en stor del av valrörelsen till att svartmåla arbetslösa, sjukskrivna och VABande på olika sätt. (Dagens Nyheter 5 november).

I stället verkar det som lite saneringsåtgärder i moderata samlingspartiet, bland såväl förtroendevalda som tjänstemän skulle kunna göra minst lika mycket nytta som Försäkringskassans fuskjägare.
Jag är faktiskt helt paff av alltihop. Hur får man vara så dum som paret Cederschiöld, som har haft svart städhjälp och toppositioner inom politiken i många år – och tro att man inte ska granskas. När det dessutom uppenbarligen handlar om – för personer med miljoninkomster – ganska modesta summor som de undanhållit Skatteverket så undrar man lite vad grejen är.
Sitter det så djupt i ryggmärgen att vissa jobb helt enkelt inte är värda pension, vettig lön samt en inkomst som lägger grund för a-kassa och sjukförsäkring?
I så fall undrar jag om det kommer att hjälpa med avdrag för hushållstjänster.

Skribent: Hanna Finmo