Demokraterna borde börja bjuda på korv

Den 18 augusti misshandlades åtta indier svårt av en främlingsfientlig mobb i den lilla tyska staden Mügeln. Händelsen utlöste en riksomfattande offentlig debatt, som fortfarande pågår. Den indiska ambassaden protesterade och socialdemokraterna luftade åter sitt gamla förslag att förbjuda det mer eller mindre nazistiska partiet NPD, som vuxit sig starkt i östra Tyskland de senaste åren.
För även om det naturligtvis finns högerextremister i hela Tyskland – bara i Bayern räknar säkerhetspolisen med över 1000 våldsbenägna nassar – så är det i östra Tyskland de utgör ett hot både på gatan och i de politiska församlingarna.
Det första halvåret i år begicks över 5000 brott med högerextrema motiv, varav 339 våldsdåd. Fyra av de sex områden med högst antal vålsdåd ligger i det forna DDR och räknat per invånare toppas listan av Mecklenburg-Vorpommern, Brandenburg och Berlin.
I två öststyska delstater sitter NPD i parlamentet, i en tredje det likaledes högerextrema DVU.

I fredags las nytt bränsle på debatten, när en opinionsmätning visade att NPD för första gången är större än socialdemokraterna i delstaten Sachsen. Visserligen har NPD bara omkring 9 procent, men sossarna tycks på väg mot historiskt låga nivåer. Men skiftet är inte symboliskt oviktigt: ett folkligt parti ersätts av ett annat.

NPD mobiliserar på ett starkt anti-kapitalistiskt budskap, som man annars bara hittar i vänsterrörelser. Ders handlingsprogram fullkomligt skriker av ilska mot arbetslöshet, globalisering, amerikansk imperialism och det vedervärdiga arbetslöshetsprogrammet Hartz IV: ”Social rättvisa finns inte. Hartz IV är lagstadgad fattigdom. Reallönerna sjunker sedan många år. Storbolagen betalar ingen skatt, de tyska arbetarna desto mer/…/Det enda ”värde” som accepteras av det nuvarande liberalistiska systemet är konsumtionen.”

Och till skillnad från sverigedemokraterna – som visserligen håller sig med en vänsterretorik, men samtidigt vill sänka skatter för de rika, försämra lagen om anställningsskydd och privatisera delar av vården – så verkar de mena vad de säger. Åtminstone om man får tro den tyska vänstertidningen TAZ NPD-expert Astrid Geisler.

Der är klart att ett sådant budskap går hem i de regioner där arbetslösheten brett ut sig och många – inte utan viss rätt – ser sig själva som det senaste årtiondets stora förlorare. NPD:s väljare är framförallt arbetare och arbetslösa, samt lägre tjänstemän som hotas av deklassering, säger Geisler. De har för det mesta låg utbildning – precis som majoriteten av dem som röstar på andra högerradikala partier runt om i Europa.

NPD:s lösning?
Ut med invandrarna, förbjud utlänningar att äga mark i landet, skyddstullar för tyska varor, lämna Nato och kanske också EU. All ondska kommer utifrån – och folkförrädarna i de etablerade partierna bjuder in den.

Men kanske är den verkliga orsaken till NPD:s framgångar att man tagit franska Front Nationals Bruno Mégret på orden och ”infört vänstermetoder i en högerrörelse.”
Det NPD – och dess allierade organisationer – bygger är en modern folkrörelse. Ofta är de de enda som är politiskt aktiva i lokalsamhällena, de ordnar byfester, fixar föredrag och konserter. De finns på plats i människornas vardag.
Och kanske är det här lösningen för de demokratiska partierna ligger. Som Astrid Geisler skriver: ”Början är egentligen inte så svår. Redan idag skulle människor på många platser uppfatta en grillkorv från socialdemokraterna som en verklig sensation”.

ARTIKELN TIDIGARE PUBLICERAD I HELSINGBORGS DAGBLAD och SUNDSVALLS TIDNING

Skribent: Petter Larsson