Stadsforskning? Då är du misstänkt

KRÖNIKA. Den 1 augusti greps den tyske sociologen Andrej Holm misstänkt för medlemskap i en terroristorganisation. Polisen hade fattat misstanke när de googlat efter känsliga ord och upptäckt att Holm i en rad artiklar på internet använt ord som gentrifiering, ojämlikhet och prekarisering.
Samma ord användes nämligen i texter av en västerextrem grupp, som genomfört flera mordbränder de senaste åren.
Holm hade dessutom tillgång till ett forskningsbibliotek och man kunde därför tänka sig att han kanske var hjärnan bakom gruppens rätt så sofistikerade pamfletter.
Polisen fick, på basis av sitt googlande, tillstånd att övervaka forskaren. Denne deltog då i protesterna mot G8 i Rostock och han träffade vid två tillfällen personer som polisen också hade misstankar mot. Det räckte för att sätta Holm i isoleringscell i över tre veckor.

Med tiden växte protesterna mot skandalen. 2800 tyska forskare och studenter skrev på upprop för att Holm skulle släppas. Och från andra sidan Atlanten röt det amerikanska sociologförbundet till med ett skarpt uttalande.
Kulmen nåddes förra tisdagen, då den brittiska tidningen The Guardian och tyska Tageszeitung publicerade en debattartikel av de världsberömda sociologerna Richard Sennett och Saskia Sassen. De drog där paralleller till fångarna på Guantánamo och hävdade att ”Det finns verkliga hot och verkliga terrorister, men det finns också en sfär av namnlösa rädslor, vaga misstankar och irrationella svar. Den tyska federala polisen verkar ha givit efter för de senare.”

De är nog på rätt spår. Vad som från början var en konkret rädsla för terrorangrepp från al-qaida, har med åren vidgats till en mer diffus upplevelse av hot. Säkerhetstjänster och polis i många länder har fått ökade befogenheter och terroristlagarna har skärpts, ibland långt utöver vad idén om rättssäkerhet tidigare tillät. När dessa nya maktmedel nu finns på plats, används de också mot andra diffusa ”hot” än de konkreta som en gång föranledde dem.
Nu räcker, det, uppenbarligen, att använda vad som i stadsforskningen är standardbegrepp, för att bli misstänkliggjord. Det är precis den typ av mardrömsscenario som kritikerna av en alltför vidsträckt polismakt alltid varnat för.

Guardian-artikeln ledde, berättar Sassen per mail, till att också BBC började ställa jobbiga frågor till den tyska regeringen. Och vips, i onsdags släpptes Andrej Holm fri mot borgen. Han är alltså fortfarande misstänkt. Men rimligen bevisar det i alla fall att polisen inte hade några dolda trumfkort på hand, utan befann sig just i den sfär av vaga misstankar som Sennett och Sassen talade om.
Så visst lönar det sig att protestera – alla fall för den som har inflytelserika kolleger.

ARTIKELN TIDIGARE PUBLICERAD I HELSINGBORGS DAGBLAD

Skribent: Petter Larsson