Vaxholm vs Botkyrka

KRÖNIKA. Nu var det dags igen. För skattesänkningar alltså. Finansieringen skall åter ske på bekostnad av de sjuka och deras barn. Statsminister Reinfeldt upprepade som vanligt ”det måste löna sig att arbeta”. Utanförskapet, hans andra favorituttryck, försvinner – simsalabim – om skatterna sänks. Denna gång talade han inför höginkomsttagare i Vaxholm som självklart mottog budskapet med applåder.

Att vara sjuk eller arbetslös och ständigt få höra hur utanför man är, medför till slut att identiteten av att tillhöra samhället – vara en del i det – upplöses och försvinner. Likaså självkänslan. Att inte få duga och kunna försörja sig och familjen vid sjukdom och arbetslöshet är ett mycket större problem för självförtroendet än att inte gå till ett jobb. Det borde därför vara ganska enkelt att förstå att många barn och tonåringar i familjer med förälder/föräldrar i dessa situationer själva ”tappar bort sig” och tar till sig utanförskapsidentiteten. Detta är riktigt allvarligt. Men vi hör aldrig allianspolitikerna ta upp den frågan.

Självklart har människor rätt till jobb och lika självklart är det bättre att vara frisk än sjuk. Jag är övertygad om att alla drabbade anser detsamma. Men vi har enligt alliansen över en miljon som inte har något jobb eller är för sjuka för att gå till det. Att gång på gång bestraffas med lägre ersättningar, samtidigt som de som har jobb och är friska får alltmer i plånboken bekräftar allianspolitikernas budskap: ”Du är värdelös och skall veta din plats och den är utanför.”

Mona Sahlin, som samma dag talade i Botkyrka inför låginkomsttagare, sjuka och arbetslösa har förstått problemen och inriktade sig på dem. Hon pratade bland annat om att ge makt till de ekonomiskt maktlösa och om rätten att påverka det egna livet, om de ungas rätt till fritid som inte kostar en massa pengar, läxhjälp och fler vuxna i skolan och om jobb till förorterna. Dessutom talade hon om att satsa på upprustning av bostäderna i dessa områden som bebos av miljontals människor.

Sahlins idéer är lösningsfokuserade och Reinfeldts cementerande.

Skribent: Eva Hillén Ahlström