Åter på flykt

KRÖNIKA. Mogadishu 2007-08-11
Från april till juni flydde drygt 450 000 människor, mestadels barn och kvinnor, från Mogadishu. I mitten av juli återvände hälften av dem, men nu när striderna börjar bli mer igen påtagliga flyr de åter från staden.
Situationen för dessa flyktingar är absurd, de flyr fram och tillbaka mellan Mogadishu och dess närliggande småbyar. Det råder stor brist på vatten och mat och sjukdomar som kolera sprids bland barnen. Enligt UNHCR är det en humanitär katastrof som pågår i södra Somalia.

När jag nyligen besökte ett läger vid byn Afgoi, 15 mil söder om Mogadishu, samtalade jag med den tysk-somaliska biståndsarbetaren Aisha.
Hon har till och från arbetat med bistånd i Somalia 15 år och hon menar att det är det värsta hon varit med om under sin tid som biståndsarbetare.
Mest kritisk är hon till alla de våldtäkter som rapporteras från flyktinglägren.
Enligt vittnesuppgifter är det före detta milismän, som numera är soldater åt övergångsregeringen som våldtar de hjälplösa kvinnorna och flickorna. Det finns också fall då etiopiska soldater utfört gruppvåldtäkter.

På vägen tillbaka till Mogadishu tänker jag mycket på samtalet jag hade med Aisha, speciellt när hon säger att det ser ganska mörkt ut for Somalias framtid, men att vi måste vara positiva – annars kan vi lika gärna flytta tillbaka till Europa och gnälla om situationen i vårt hemland.

För övrigt är försoningskonferensen i Mogadishu nu inne på sin fjärde vecka. Det är ganska bisarrt att man håller försoningskonferens medan det pågår hårda strider i staden. Det är FN och en rad givarländer som betalar kostnaden för denna ”teaterkonferens” – som den kallas för bland människor i Mogadishu. Sverigebidrar med drygt 300 000 dollar.

Till sist.
Redaktören for Horn Afrika och min nye gode vän Mahad Ahmed Ilmi blev mördad utanför sitt kontor i Mogadishu i fredags. Mahad var en av de få mediepersoner som vågat berätta sanningen om politiken och livet för de fattiga, utslagna människorna i Mogadishu på somaliska.

Jag hoppas ni har förståelse för varför jag inte springer runt och fotograferar mina betraktelser, jag skulle hemskt gärna vilja ge er bilder, men det är väldigt farligt att vara journalist i krigsmiljöer.

Skribent: Ahmed Nur Khaire