Öppet brev till Sveriges låglönegrupper

KRÖNIKA. Hallå alla lågavlönade, framförallt kvinnor. Ni som i årets avtalsrörelse inte höll igen på lönekraven. Gå och skäms! Ni har saboterat svensk ekonomi och sett till att inflationen ökar. Det är ert ansvar. I synnerhet skall ni handelsanställda, som fick med er arbetsgivaren på era krav, skämmas extra mycket.

Urban Bäckström, Svenskt Näringslivs VD, är mäkta upprörd över de höjda lönerna i låglönesektorerna. Han anser att just ni med de lägsta inkomsterna både har krävt och fått för höga inkomster. Varför kunde ni inte lugnt och stilla inväntat industriavtalet och nöjt er med lägre minimilöner? Ni borde ju förstå att det blir svårare för arbetslösa att få jobb om lönerna blir skäliga.

Att på detta oförskämda sätt bryta mot den oskrivna regeln att låta exportindustrin bestämma era löner måste ses som illojalt. Ja, nästan som landsförräderi. Ni saboterar faktiskt regeringens sysselsättningspolitik genom att de lägsta lönerna procentuellt ökade mer än övriga. Kom ihåg detta svek när ni en fredag kväll inhandlar fläskkotletter i stället för blodpudding. Kom ihåg det när ni köper en cykel till yngsta barnets födelsedag, eller betalar skulden till klasskassan för äldsta barnets skolresa. Skulden som har medfört mardrömmar och omvägar på stan när klasskassören varit synlig.

Den framtida inflationen och arbetslösheten är absolut inte regeringens ansvar. Trots att de gav frikostiga gåvor till högavlönade i form av rejält tilltagen inkomstskattesänkning. Eller slopade förmögenhetsskatter och fastighetsskatter som ger en oändlig köpkraft. Nejdå. Ansvaret vilar tungt på er som fick några kronors höjning av timlönen. Glöm inte detta när ni gör bokslut över alliansregeringens mandatperiod inför valet 2010.

Skribent: Eva Hillén Ahlström