Politikerveckan i Almedalen är inget mot Kiviks marknad

Den skånska marknadsveckan slår nu upp sina portar. På tisdag åker jag till Kivik och handlar kortärmsskjortor och billiga penslar. Same procedure as last year. Ingen riktig sommar utan Kiviks marknad.
Marknadsveckan avlöser i år politikerveckan i Almedalen, den som mer än en gång liknats vid ett ”politikens Kiviks marknad”. Vilket nog är tänkt som en nedlåtande jämförelse.

Statsministern och partiordföranden Göran Persson ogillade lobbyister och bojkottade Almedalen. Även om bojkotten inte var konsekvent.
Göran Persson talade i Almedalen två gånger, 2002 och 2006. Det var valår båda gångerna och han var nödd och tvungen. Annars föredrog han att hålla sitt sommartal i Björkviks Folkets Park i Sörmland. Det var som en fin hyllning till folkrörelse-Sverige.

Politikerveckan i Almedalen är inte alls som Kiviks marknad. Marknaden i Kivik är folklig. I Almedalen trängs mest bara så kallade höjdare. Kändisar och sådana som tror att de är kändisar för att de känner varandra. Journalister, lobbyister och politiker. Och några turister.
Visbyborna har rest bort.
Politikerveckan är förvisso en marknad, en åsiktsmarknad. Folkrörelser kommer också till tals här, men framför allt starka särintressen och lobbyister.
Här bokstavligt talat säljs och köps åsikter. Mer än en före detta politiker uppträder här som välbetald representant för penningstinna särintressen.

Störst av dem alla i år och kanske den bäst betalde var Göran Persson. Tidningen Resumé hade listat ”De 100 mäktigaste i Almedalen”. Mäktigast var just Göran Persson. Tvåa kom Anders Källström, vd för Västsvenska industri- och handelskammaren. Tredjeplatsen nöp partiledare Mona Sahlin. Fyra blev Mats Knutsson, politisk kommentator på Aktuellt och femma Per Schlingmann, moderaternas partisekreterare.

Skulle någon komma på idén att lista de hundra mäktigaste på Kiviks marknad? Knappast! Kivik är så nära att vara en demokratisk marknad som en marknad kan komma. Visst finns det lurendrejare på Kivik, men det är små lurendrejare och marknaden är, som det numera heter, transparent. Du köper frivilligt en lyckopåse för en tjuga eller så och du vet på förhand att den innehåller krimskrams.

I år är det inte valår och följaktligen var inte alla partiledare i Almedalen, bara oppositionens. Mona Sahlin, Lars Ohly och Peter Eriksson. Däremot var alltså Göran Persson där i år, trots att det inte var valår. Vilket kunde förefalla en smula märkligt. Men det var det inte. Nu är det inte partiledare Persson utan lobbyisten Persson som vi snackar om, tillträdande PR-konsult hos JKL. Han var där och lobbade för bilindustrin. Vad skulle han göra i den rollen i Folkets Park i Björkvik?

Skribent: