Billströms dubbla budskap

KRÖNIKA. Har migrationsöverdomstolen och migrationsverket skapat sin egen politik? Eller bara lyssnat på politiska signaler?
Vem bär, kort sagt, ansvaret för det skamlösa beslutet att sända tillbaka flyktingar till Irak, politiker eller tjänstemän?

Som Stefan Jonsson påpekade i tisdags på Dagens Nyheters kultursida så har det dominerande budskapet från regeringen under våren varit att de många flyktingarna från Irak är ett problem för Sverige, vilket är en signal om en hårdare asylpolitik. Och när Migrationsminister Tobias Billström nu låter hälsa att han inte ser något behov av att ändra dagens regler, måste det nog ses som ett godkännande i efterhand av migrationsmyndigheternas beslut.

Regeringen har signalerat, tjänstemännen utfört. Klappat och klart?
Nja, så enkelt är det inte. Knäckfrågan är förstås hur regeringen ser på situationen i Irak. Råder där väpnad konflikt eller i övrigt sådana motsättningar att personer som flyr bör beviljas asyl?
Visserligen är det inte helt enkelt att hitta någon minister som haft något att säga om detta under våren. I den utrikespolitiska deklarationen heter det bara att ”Utvecklingen i Irak inger stor oro.” Och Lars Leijonborg, Tobias Billström och Nyamko Sabuni nöjer sig med att skriva om ”den oroliga situationen” (Dagens Nyheter 5 april).
Men faktum är att det finns åtminstone två tillfällen då ministrar talat lite mer ur skägget.
I en debattartikel i Svenska Dagbladet 12 februari skriver Tobias Billström tillsammans med EU-minister Cecilia Malmström att ”Kriget i Irak skördar nya offer varje dag. De dagliga nyhetsrapporteringarna om blodiga attacker där antalet civila dödsoffer är stora förskräcker oss alla. Men kriget har också andra konsekvenser. En sådan är den tilltagande ström av människor som bestämmer sig för att fly kriget och våldet för att söka trygghet någon annanstans.”
Och i början av mars ombeds Carl Bildt av förhålla sig till den dom i migrationsöverdomstolen som nu fastslog att ingen väpnad konflikt råder. Han håller inte riktigt med. ”Det pågår ju flera konflikter. Du har ett, framförallt under det senaste året, ett allvarligt upptrappat sekteristiskt våld.”(TT 3 mars).

Krig, flera konflikter, upptrappat sekteristiskt våld. Så bedömde alltså flera ministrar läget för bara några månader sedan.
Om det fortfarande är regeringens syn bör den klargöra det för migrationsmyndigheterna, om så krävs via en lagändring som definierar begreppet väpnad konflikt lite tydligare.
Om inte, bör den klargöra – och förklara – den totala kovändningen för medborgarna, och inte gömma sig bakom tjänstemännen.
Det duger inte att köra med dubbla budskap, inte när kanske 10 000 människors liv och hälsa står på spel.

ARTIKELN TIDIGARE PUBLICERAD I HELSINGBORGS DAGBLAD och SUNDSVALLS TIDNING

Skribent: Petter Larsson