Reinfeldts strategi

Det sägs att det historiska minnet är kort.

När Fredrik Reinfeldt tog över efter Bo Lundgren var moderaterna i djupkris efter valet 2002. Moderaterna
fick endast ca 15-16 procent av rösterna i riksdagsvalet. Högern hade utlovat stora skattesänkningar, ca 120-130 miljarder. Förmodligen sände det kalla kårar genom stora delar av väljarkåren. Några valstugarbetare gjorde rasitiska uttalande när det gäller synen på invandrare,
inför dold kamera. Skatter och synen på invandrare
ansågs fälla högern.

Fredrik Reinfeldt sökte ej stöd som partiledare under 2003-2005 bland riksdagspolitiker på Helgehandsholmen (moderat-adeln, för att travestera uttrycket sosse-adeln) utan bland kommualpolitiker runt om i landet. Kommualpolitiker som var bekymrad över att få budgeten att gå ihop på dagis, skolan och äldreomsorgen. Kommunalpolitiker som var synliga, mötte väljarna på torget, bankomat-kön eller på Ica. Modratledaren lyssnade, han sökte också stöd i basen, upprepar basen, för att få mandat att förnya partiet.

Min minnesbild är att statsminister Göran Persson förlade ett antal resor till bl a Bryssel och andra städer under mellanvalsperioden 2002-2006, för möten med
stats- och regeringschefer.

Under våren 2007 har riksmedia närmast häcklat statsminister Fredrik Reinfeldt för att vara allt för osynlig
i (riks)media. (Om man inte syns i riksmedia så är man tydligen en ointressant politiker). Reinfeldt har gjort ett antal besök runt om i landet, besökt skolor, äldreomsorg, företagaren på orten. Åter Stockholm på eftermiddagen, för att vara tillgänglig för riksmedia. Förmodligen har dessa besök fått stort genom slag i den lokala media (tidningar och lokalradio). Lokal media skall ej underskattas (jag läser ganska ingående den lokala Södermalms Tidningen som tillhör min stadsdel), fråga även chefredaktör Göran Greider, Dala-Demokraten, eller den politisk redaktören, Widar Andersson för Folkbladet. Tänkt globalt agera lokalt!

Jag tror att Reinfeldts strategi att besöka verksamheter och arbetsplatser på olika orter kommer att löna sig i längden.
Långsiktigt arbete lönar sig, ej plocka billiga poäng.
Reinfeldt kommer förmodligen att besöka Stockholm, Göteborg och Malmö i stor utsträckning under valåret 2010.

Undrar vilken strategi den socialdemokratiska partiledningen kommer välja inför valet 2010?

Skribent: Rustan Rydman