Vill regeringen tysta kritiska forskare?

Regeringen Reinfeldts nedläggning av Arbetslivsinstitutet (Ali) från och med den 1 juli kom som en blixt från en klar himmel.
Många arbetstagare och fackliga företrädare blev chockade, överrumplade och tagna på sängen.
Jag kan inte påminna att den borgerliga alliansen sa något om en nedläggning före valet, varken muntligt eller skrifligt.

Jag har en stark känsla av moderaterna har legat bakom slakten, förlåt nedläggningen, av Ali, med drygt 400 anställda på olika orter bland annat Stockholm, Visby och Umeå. Är det verkliga motivet att tysta kritiska forskarröster?

Statsminister Reinfeldt la ett regeringspussel efter valet. Ganska sent fick Sven-Otto Littorin axla rollen som arbetsmarknadsminister, enligt media. Littorin som bland annat har studerat i USA fick tydligen hålla i yxan kort tid efter maktskiftet. Regeringen passade på att utnyttja sin smekmånad, som brukar ge stort handlingsutrymme och lite kritik från väljarna. LO,TCO och Saco borde ha hörts mer i debatten.

Skribent: Rustan Rydman