Stampa i backen, Lars Leijonborg!

KRÖNIKA. Sverige går bra – ekonomin snurrar på högvarv. Efter alla generösa gåvor till högavlönade och välbeställda är den nu på väg att överhettas med uppenbara risker för ytterligare räntehöjningar som följd. Då behövs en avsvalkning. Ja, hur grejar man en sådan utan att behöva ta från de välbeställda?

Jovisst – de sjuka kan vi plocka lite mer av, försvarar Reinfeldt kollegorna finansminister Borgs och socialförsäkringsminister Husmarks idéer om att lägga till en eller ett par extra karensdagar i sjukförsäkringen. Sådana kan bli bra som nedkylningsinstrument, tycker ”nya” moderaterna. Nog låter det som ett eko från det gamla högerpartiet. Framförallt som nya skattesänkningar planeras. Men naturligtvis inte för sjuka, arbetslösa och pensionärer. Vi har hört det förut: ”det måste löna sig att arbeta”.

Nu måste det vara dags för folkpartiet och Lars Leijonborg att sätta ned fötterna, stampa till och säga: hit men inte längre.
Finns modet? Eller kan han sälja bort även denna sin hjärtefråga för att få bli kvar i alliansregeringen? Ja förmodligen, men det kommer att straffa sig. Socialliberalerna i partiet kan omöjligt acceptera ytterligare nedskärningar i trygghetssystemen. Nedskärningar som slår stenhårt mot främst kvinnor och lågavlönade. Och naturligtvis mot barnen i dessa familjer.

Väljarflykten till socialdemokraterna kommer att fortsätta om inte Leijonborg lyckas få högerpartiet att välja ett annat kylaggregat som i stället riktas mot dem som överrösts med de stora pengarna och ökad köpkraft. Leijonborg, kom igen nu – visa lite socialliberal tåga och slå stopp – skapa dig ett annat eftermäle än ”högerlakej”!

Skribent: Eva Hillén Ahlström