Kd-kamp mot kvinnorna

Idag inleds kristdemokraternas riksting. Frågan om abort finns med på dagordningen. Igen. Det är planerat fyra timmar för ämnet – mer tid än för någon annan enskild fråga.

Göran Hägglund har lovat att det inte finns några planer på sänkt tidsgräns för fri abort. Men de kristdemokratiska abortmotståndarna med Lennart Sacrédeus, riksdagsledamot, och Mikael Oscarsson, riksdagsledamot och medlem i ”Livets ord”, (också före detta ordförande i ”Ja till livet”) i täten kommer att göra allt – och lite till – för att få partiet på andra tankar och återföra det till dess ursprungliga abortfientliga hållning från tiden då partiet grundades ur Pingströrelsen.

Abortmotståndarna har som syfte att åter ta ifrån kvinnor möjligheten – i första hand – att efter tolfte graviditetsveckan få göra sina egna val. Detta skulle innebära att fler oönskade barn föds. När politiker pratar om barns rättigheter måste grunden vara att alla barn skall vara och få känna sig önskade.

Kampen inom kd kommer att fortsätta och frågan kommer att behandlas igen och igen och igen. Tills splittringen slutar med en delning av partiet. Ju fortare det sker, desto bättre för båda ”grenarnas” framtida väljare, att de redan nu får veta hur de skall förhålla sig i sitt engagemang.

Skribent: Eva Hillén Ahlström