Vattenattack nej tack

KRÖNIKA. I samband med premiären av en ny Hollywoodfilm passade ett tv-team från produktionsbolaget Strix television på att spruta vatten i ansiktet på Fredrik Reinfeldt. Också andra kändisar på plats utsattes för liknande tilltag.
Det hela var en del av en tv-inspelning inför ett tv-program som SVT hade tänkt sända i höst, där kända människor förnedras utan förvarning.

Man kan naturligtvis ifrågasätta underhållningsvärdet i detta samt ställa sig frågan om verkligen public service ska köpa in och sända den typen av program. Men betydligt allvarligare i sammanhanget är att produktionsbolaget och dess vd Robert Aschberg inte tycks inse allvaret i sitt tilltag.

I Sverige har vi redan traumatiska minnen av ett statsministermord på öppen gata och ett mord på landets utrikesminister för inte särskilt länge sedan. I bägge fallen rörde sig svenska toppolitiker fritt bland folk, utan livvakter. Vattenattacken på Reinfeldt riskerar nu att innebära ytterligare skärpningar i säkerhetspådraget kring honom och andra politiker. Därmed får vi högre barriärer mellan folk och folkvalda.

Detta kan knappast ligga i ett medieföretags intresse.

Skribent: Jonas Morian