Vapenmarknaden har stängt

MOGADISHU 2007-05-23. Vardagen börjar sakta återgå till det normala i den krigshärjade staden Mogadishu. De flesta flyktingar kommer tillbaka till sina hus. Om de nu finns kvar – enligt UNHCR finns det drygt en halv miljon hemlösa flyktingar i staden, de flesta i slumkvarteren. Givetvis har de inte tillgång till vatten eller mat, den enda lilla hjälp de får kommer från olika somaliska och utländska NGOs, som samarbetar med FN och Röda Korset. Dessa somaliska biståndsarbetare är tillsammans några andra afrikanska biståndsarbetare just nu mina stora idoler.

Eftersom jag själv arbetar deltid med dem, så har jag på nära håll sett dem jobba under extremt svåra förhållanden. Varje dag hotas vi med utpressning av före detta milismän, som numera är poliser och soldater åt övergångsregeringen. Och det är inte bara vi som drabbas av dessa khat-påtända män. Vanligt folk som försöker överleva utsätts än värre. Förra veckan träffade jag två systrar som blivit utsatta for gruppvåldtäkt. Gammar, som den äldsta av dem heter, kunde inte förstå grymheten. Hon är 17 år och har tagit hand om sin lillasyster i snart sju år. Mamman dog när hon var 10 och lilla Qorane var tre år gammal.
Det är helt otroligt att de kunnat överleva i Mogadishus slumkvarter alla dessa år. De berättar: ”Jo min broder, jag har haft ett lite stånd där jag säljer kaht-cigaretter. Alla pengar som kommer in har gått till mat. Vatten har jag fått hämta hos Röda Korset.” ”Efter att jag betalat till storlangaren och alla utpressare hade jag drygt 25 000 shilling( = 1 dollar) kvar.
Menar du att ni lever på 1 dollar dagligen?
”Ja, men du måste förstå att det finns folk som har det värre än oss.”

”God är stor, Gud er stor”, skriker kvinnorna på bussen. I vanliga fall brukar jag inte prata med folk på bussen – de hör att jag är utlandssomalier på min brytning och det kan leda till att kvinnor vill sälja sina döttrar till mig. Men idag kunde jag inte hålla mig. Vad är det som har hänt? ”De har stängt vapenmarknaden efter 16 år.”

I januari besökte jag denna vapenmarknad. Jag mådde fysiskt dåligt i en vecka efteråt. Här kunde man helt öppet köpa AK47 for 200 dollar styck. De hade även granater, minor, raketgevär och olika typer av sprängladdningar till salu.
Stadsdelen där marknaden ligger togs over av etiopiska trupper förra månaden, men det tog några veckor av förhandlingar med klanledarna innan den till slut kunde stängas.
Det är mycket goda nyheter for Mogadishu, sa USA:s nya Somaliasändebud John Yates i en BBC intervju. Han har helt rätt. Det är hoppfull signal om ett slut på den längsta konflikten på Afrikas Horn.

Skribent: Ahmed Nur Kaire