Här får Malmös unga plats i rampljuset

KULTUR. – Allt utgår från ungdomarnas egna idéer. Kärnan i verksamheten är det fria skapandet och den öppna diskussionen mellan ungdomar och fritidsledare. Det är det enda stället i sitt slag när det gäller utbud, lokaler och verksamhet i Malmö.
Det säger Malin Helldorff, fritidsledare på Arena 305, en mötesplats för ungdomar på Lönngatan i Malmö. Arena 305 startades av Malmö kommun för ett och ett halvt år sedan och har på kort tid etablerat sig som ett musik- och danscentrum för ungdomar i staden. Här kan de starta band och repa i de fem välutrustade replokalerna. Eller dansa i den stora dansstudion som även kan användas till workshops i sång och teater. Det finns möjlighet att spela in i en studio och lära sig grunderna för inspelning, i dataprogrammen Cubase och Reason. På väggarna hänger konst från olika gymnasier i Malmö. I lokalerna finns även ett kafé, där man kan spela spel, läsa tidningar och använda datorer. Arena 305 har två scener, en mindre kaféscen för 100 personer och en större scen för 350 personer. Det händer även att mer etablerade band kommer och spelar, men det tillhör undantagen. Scenerna är framför allt till för unga band och dansgrupper från Malmötrakten.
– Ungdomarna är med och planerar vad vi ska göra och vilka artister vi ska ta hit. Sedan uppträder våra band med de kända på den stora scenen. Det är häftigt och väldigt uppskattat. Det blir mer på riktigt, säger Malin Helldorff.

Det är onsdag kväll och på scenen står Eminent Blossom. De är mellan 17 och 21 år och består av Jessica Zandy (sång), Gabriel Barrioz (gitarr), John Sundqvist (gitarr), Johanna Lönn (bas), Lisa Troein (keyboard) och Emil Lundgren (trummor). Bandet bildades förra sommaren på en fest och spelar melodiös indiepop/rock.
– Vi tänkte att det skulle vara kul att ha ett band och spela ihop och göra musik, säger Johanna Lönn.
Bandet nämner Magic Numbers och Beatles bland förebilderna och det finns en dröm om att kunna livnära sig på att spela musik.
– Alla har väl en dröm om att bli rockstjärnor men det gäller att vara realistisk. Det är ganska liten chans att man slår igenom, säger Gabriel Barrioz.
Jessica Zandy skriver alla texter i bandet. Hennes texter handlar om vad unga människor upplever idag, som sorg och drömmar, eller som hon själv uttrycker det, verkligheten. När bandet gör låtar är det oftast Gabriel som kommer med en gitarrslinga och sedan bygger hela bandet upp en låt.
Eminent Blossoms konsert är deras första och sista, bandet har nämligen bestämt sig för att gå skilda vägar. Jessica Zandy berättar varför.
– Jag ska flytta snart och Gabriel har bestämt sig för att sluta i bandet. Ingen vet vad som kommer att hända med bandet. Men ikväll kommer det att bli mycket folk och det kommer att gå bra.
Bandet använder bara Arena 305 till att repa, men tycker att det är ett väldigt bra ställe.
– Personalen är väldigt kunnig och hjälpsam och lokalerna är väldigt fina. Vi tillbringar fyra timmar varje vecka här, säger Lisa Troein.

En av Arena 305:s paroller är att det ska vara ”på riktigt”. Därför är lokalerna utrustade med instrument, modern och professionell utrustning för ljud och ljus och även en riktig backstage med loge. Det finns även mötesrum där ungdomarna kan träffas och bland annat skapa sin egen scenutstyrsel.
– Det är ingenting som det har sparats på precis. Det ska vara bra grejor. Det enda vi inte förser ungdomarna med är trumstockar och mikrofoner, säger Malin.
Alla arrangemang är drogfria och genomförs utan åldersgräns. Den enda åldersgräns som finns är att de som utnyttjar lokalerna ska vara 15-20 år. Arena 305 riktar sig till ungdomar i gymnasieåldern och strax där över. Meningen är sedan att de ska slussas vidare till Kajplats 305, en liknande verksamhet nere i hamnområdet som främst riktar sig till folk i åldern 20-26 år. På Kajplats 305 finns endast replokaler. De som vill fortsätta dansa kan göra det på Ungdomens hus på Norra Skolgatan.

Max Schumacher är ansvarig för arrangemangen på Arena 305 och jobbade tidigare på Kajplats 305. Han förklarar skillnaden mellan de båda.
– Arena 305 har ett bredare utbud och en annan ålderssammansättning. Dessutom är det många fler tjejer på Arena 305, och det är enbart positivt.
Arena 305 arbetar intensivt för att verksamheten ska vara jämställd och förra året vann de Stadsdel Centrums jämställdhetspris. I år har de dock tagit bort jämställdhetsplanen.
– Vi vill inte isolera jämställdheten till en fråga, vi vill att den ska genomsyra allting. Risken med en jämställdhetsplan är att den finns på ett papper som tas fram en gång om året för att kontrolleras. Vi vill hellre ha det arbetet insprängt i allt det andra, säger Malin Helldorff.
Ett av målen är att det ska vara lika många tjejer som killar på scen och i replokalerna. Just nu är siffran 35 procent. Malin Helldorff vill helst inte prata i procent utan poängterar att Arena 305 ska vara lika tillgängligt för alla. Därför gör man ofta undersökningar på om det verkligen är på det viset. Under arrangemangen bokförs publikens könsuppsättning och man undersöker vilka roller de olika människorna tar i olika grupperingar.
– Kvalitet och kvantitet går hand i hand. Kvantitet är viktigt men kan vara missvisande. Till exempel är det övervägande del tjejer som dansar och killar som spelar i band. Då har vi en jämlik könsfördelning totalt sett, men vi väl hellre ha det jämlikt på alla plan, säger Malin Helldorff.

Skribent: Fredrik Malmquist