DN och SD

KRÖNIKA. ”Sverigepopulisterna är främst välfärdsnationalister och har mer gemensamt med partier till vänster än med liberaler”. Det hävdade Dagens Nyheters politiske chefredaktör Niklas Ekdal i söndags. Med sverigepopulisterna avser han sverigedemokraterna.

Genom den typen av påståenden håller bilden av sd som något slags gammelsossar på att etableras som medial sanning.
Och visst håller sig sd med en chauvinistiskt skruvad folkhemsretorik. Men läs sd:s handlingsprogram. Där framgår att sd vill avskaffa förmögenhetsskatten, reavinstskatten och utdelningskatten. Man vill sänka fastighetsskatten och arbetsgivareavgifterna, avskaffa turordningsreglerna i LAS och fortsätta driva kärnkraftsverken tills de är helt uttjänta. Partiet säger ja till pigjobb, men nej till friår och plusjobb. Man vill ersätt maxtaxan med barnomsorgspeng och privatisera delar av den offentliga sektorn, inte minst inom vården.

Typisk vänsterpolitik?
Eller en önskelista från DN:s ledaravdelning?

Tja, tidningen har i alla fall under Ekdals ledning drivit flera – om än inte alla – av dessa krav. Kanske är det därför han känner ett behov att distansera sig i ord. Eller så har han helt enkelt inte läst på.

ARTIKELN TIDIGARE PUBLICERAD I AFTONBLADET

Skribent: Petter Larsson