Här ställs frågorna rätt

Rapport från World social forum i Nairobi

”Vi har avtal med 50 multinationella bolag. Det har till exempel gjort det möjligt för folk att organisera sig fackligt i Turkiet”, berättar Klaus Priegnitz som företräder det mäktiga tyska metallarbetareförbundet IG Metall. ”Problemet är att det finns 60 000 multinationella bolag.”
Ja, på något vis är det alltid för lite och för sent när en yrvaken fackföreningsrörelse försöker komma ikapp kapitalets internationalisering. Men vid denna workshop vid World Social Forum i Nairobi har man i alla fall börjat ställa rätt frågor.
De senaste årens svenska globaliseringsdebatt har ofta handlat om konkurrensen från Kina och Indien. Den används från höger som slagträ mot bortskämda (anställningsskydd! a-kassa!) svenska jobbare, som nu ska få känna på den gränslösa ekonomins piska. Invändningen från vänster brukar vara att löner och ledighet betalas av en fantastisk produktivitet. Vår modell står sig fint.
 Men i Nairobi handlar det snarare om hur konkurrensen ska kunna upphävas. Hur skapa solidaritet mellan människor som slåss om det globala levebrödet? Diskussionerna förs direkt mellan aktivisterna, utan att ta vägen om ledningarnas försiktiga tassande. Sydafrikaner käftar med varandra, amerikaner frågar ut tyskar, en brittisk forskare ifrågasätter demokratin inom facken och en belgare pläderar för organisering av den informella arbetsmarknaden.
Det enda som riktigt skaver är att alla är män. Det tar 1,5 timme innan den första kvinnan blandar sig i. Var är Ninel Jansson? Var är Kommunals kvinnor?
Jodå, på forumet finns en del fackligt aktiva svenskar, möjligen fler än någonsin. Men de jag talar med har rest på eget bevåg – flera under ABF:s flagg. Varken enskilda förbund eller LO har sänt någon delegation. Kanske tycker man att biståndsnämnden kan sköta sånt där, det är ju utanför EU? Kanske tror man att världens, som det brukar heta, starkaste fackföreningsrörelse klarar sig på egen hand?
Det är i så fall ett felslut.

ARTIKELN TIDIGARE PUBLICERAD I AFTONBLADET

Skribent: Petter Larsson